Мисо представлява традиционна японска подправка. Приготвя се чрез ферментацията на ориз, ечемик или соя, накиснати във вода, сол и гъбата “Kōjikin“. Обикновено, Мисо се приготвя от соя. Получения продукт представлява гъсто пюре. Използва се в много сосове, топинги, маринати, супи и основни ястия, както и за приготвянето на една от традиционните японски.
Мисото е богато на протеини, витамини и минерали. Заема важно място на трапезата на всеки японец още от древни времена. И до ден днешен се използва в традиционната и модерна кухни, като вече познато и популярно в цял свят.
Мисо обикновено е солено, но вкусът и аромата му зависят от много фактори и продукти, добавяни по време на ферментацията. Има различни видове, според вкуса и вложените продукти – солено, сладко, земно, плодово, ароматно и т.н. Разграничени са бяло мисо (широмисо), черно мисо (куромисо), червено мисо (акамисо) и т.н. На пазара се предлага изключително голямо разнообразие от Мисо разновидности.
Най-разпространената рецепта с Мисо, е тази за японско течно чудо - супа Мисо. Казват, че тя е закуската на всеки здрав японец и още в миналото е била любимо ястие на императорския кортеж. Верните й ценители я „пият“ най-малко по два пъти на ден.
Здравословните й ползи и хранителни качества се дължат на съставки, като тофу, паста мисо, гъби шийтаке и водорасли уакаме. Те предпазват организма от развитие на рак на гърдата, а минералите подсилват имунната система и всяка порция зарежда с енергия.
Освен полезните си свойства, супата е и идеална за отслабване. Тя е най-добрият хранителен съюзник срещу излишните килограми.
Супа Мисо
Необходими продукти: 2 с.л. водорасли уакаме, 1 зеленчуков или пилешки бульон, 2 с.л. бяло мисо, сирене тофу, 50 гр. гъби шийтаке, наситнен праз лук, ½ с.л. соев сос.
Начин на приготвяне: Уакамето се накисва в топла вода, за около 15 минути. В дълбока тенджера се кипва половин литър вода и вътре се разтваря бульона. Добавят се гъбите и се вари около 2 минутки.
В малка купичка се размива пастата мисо с няколко лъжички от бульона. Сместа се изсипва в тенджерата. Добавят се нарязаният на ситно праз и соевият сос. Разбърква се хубава и се сервира веднага.
Супа Мисо се поднася гарнирана с нарязано на кубчета тофу. Вътре може да се добави и топка сварен ориз – по желание.
Коментари