С белтъци могат да се получат много десерти, най-популярният от които са целувките. Да разгледаме следващите няколко рецепти - повечето са за десерти, но има и едно много интересно предложение за питка, приготвена само с белтъци.
Ореховки
Необходими продукти: 5 белтъка, 1 ½ ч.ч захар, 1 ч.л сок от лимон, 3 – 4 ч.ч. орехи
Начин на приготвяне: Разбивате белтъците на сняг заедно със захарта и сока от лимон. Към сместа се прибавят предварително смлените на ситно орехови ядки, разбърква се добре. В тава слагате хартия за печене и върху нея слагате по 1 с.л на от сместа на разстояние едно от друго. След като я разпределите пъхате тавата в предварително загрята фурна на около 100 градуса - ореховките са готови, когато придобият лек кафеникав загар, извадете ги от фурната.
Кекс от белтъци
Необходими продукти: 200 г захар, 100 г мазнина (най-добре олио), 5 белтъка, 100 г прясно мляко, 3 ванилии, бакпулвер, 300 г брашно, есенция ром или лимон
Начин на приготвяне: Разбивате белтъците заедно със захарта на твърд сняг – захарта трябва да е напълно разтворена и да не усещат кристалчета по дъното на купата. Към тази смес добавяте мазнината и млякото, както и ванилиите и есенцията, разбърквате добре. Брашното трябва да се пресее предварително, за да може кексът да стане пухкав. След като сте свършили с тази процедура, добавяте брашното, смесено с бакпулвер, постепенно в сместа и разбъркате докато се уеднакви. Ако обичате десертите с плодове, добавете малини към тестото. Изсипете в тава и сложете да се изпече в предварително загрята фурна наоколо 150 – 160 градуса.
Белтъчена питка
Необходими продукти: 300 мл прясно мляко, 4 белтъка, 20 г мая, 1 с.л. сол, 1 ч.л. захар, 7-8 с.л олио, брашно – колкото поеме
Начин на приготвяне: Маята се смесва със захарта и прясното мляко ( което трябва да е топло), за да се разтвори, после се добавят останалите продукти и се омесва хубаво пухкаво тесто, което трябва да втаса. След това можете да си я разточите и завиете по ваше желание и вкус – може да я разделите на няколко топки или да оформите тестото разточвайки го на розички.
Коментари