Малките горски плодчета са така вкусни, че когато ги съзрем на полянката сред тревите, просто не можем да се сдържим да не ги опитаме.
Те са с по-малки размери от култивираните плодове и са с много по-интензивен вкус. В състава им, освен хранителни, се откриват и редица ползотворни елементи, приемът на които ни прави по-здрави.
Ягоди, къпини, боровинки, арония и още много други – консумацията на тези вкусни горски плодчета е доказана превенция срещу редица болести. Това се дължи най-вече на голямото количества антиоксиданти, които се откриват в тях. Тези химикали са стимулатори на доброто здраве.
Те изчистват свободните радикали, които увреждат клетките и водят до заболявания като рак, диабет и сърдечни проблеми. Освен това именно свободните радикали обуславят бързото стареене. А приемът на тези плодчета го забавя.
Редица изследвания потвърждават факта, че именно горските плодове са най-активният и сигурен начин за набавяне на антиоксиданти.
На първо място са червените боровинки, следвани от черните и къпините. Една чаша горски плодове на ден е напълно достатъчна да осигури на тялото дневния прием антиоксиданти, който да се бори с раковите клетки.
За да се намали риска от рак, както и оксидативният стрес, е нужно да се увеличи приемът на антиоксиданти, което става чрез консумацията на горски плодове. От другите плодове, с подобни високи нива на съдържание на съединенията са наровете. Зеленчуците също.
Интересно е да се отбележи, че горските плодове с установено най-високо съдържание на антиоксиданти не се срещат по нашите географски ширини. Това са сушена Амла – индийско цариградско грозде, червени кисели плодове, черен емпетрум, годжи бери и други. С най-ниско съдържание пък са конфитюрите от горски плодове.
Освен че борят рака, горските плодове забавят и стареенето на мозъка. При направен опит с мишки, хранени само с ягоди, всички умствени показатели на животинките се повишили. Това се дължи на съдържащите се в ягодите, както и в повечето растения от род Розоцветни полифеноли.
Тези химични съединения обуславят нормалното функциониране на мозъка. Смята се, че редовната консумация на горски плодове забавя дегенеративните процеси в мозъка и да е превенция срещу когнитивните нарушения.
Коментари