Боровинките са вкусни летни плодове, които най-добре се използват в сурова форма, добавени към кисело мляко или салата, както и плодови пълнежи. За съжаление, ако боровинките не се съхраняват правилно, бързо ще се влоат, ще станат меки или дори ще се появи мухъл.
Как правилно да съхранявате боровинките в хладилника и във фризера?
Предварително премахнете изгнилите плодове, оставяйки само качествените. Изхвърлете плодовете, върху които има бяла плесен. Мухълът се формира главно около стъблото на боровинката.
Изхвърлете и плодове, които са станали прекалено меки. Такива плодове вече са предразположени и ще се развалят твърде бързо.
Ако преместите плодовете, отделете лошото от доброто, като по този начин ще предотвратите разпространението на мухъл.
Премахнете дръжките. Най-често дръжките сами падат, но ако хапнете боровинки с дръжки могат да оставят горчив вкус в устата ви.
Изплакнете плодовете с разтвор на оцет и вода в съотношение 1: 3 (за една част на оцет, вземете 3 части вода. Разтворът с оцет ще унищожи спорите на гъбичките и няма да позволи на мухъла да се развива бързо.
Поставете плодовете в сито или цедка, натопете ги в купа с оцетен разтвор. Разклатете ситото, след това го извадете от разтвора. Изплакнете плодовете с хладка вода, за да се отстранят вкусът и миризмата на оцет.
Набавете контейнер като кош и го измийте добре. Можете да вземете керамична купа с прорези или дупки или да използвате пластмасов контейнер, в който са продадени боровинките.
В контейнера трябва да има малки дупки, така че плодовете да са добре вентилирани. Не използвайте метални контейнери. Боровинките реагират с метала.
Коментари