Горските плодове са най-прекрасният дар, даден ни от кухнята на природата. Те са вкусни, полезни и подходящи за похапване по всяко време.
Насладата от горските плодове е съизмерима може би само с ползите, които носят те за здравето. В тях се съдържат жизненоважни за човешкия организъм вещества като бета-каротин, лутеин, фолиева киселина, фибри и всевъзможни витамини.
Най-добрият начин да подсилите имунната си система, е като похапвате горски плодове. Доказано е, че те подпомагат работата на нервната система, подобряват мозъчните дейности и гонят депресията.
Наличните в тях цинк, фосфор, селен, в комбинация с витамините А, Е и С, се отразяват добре на зрението и на цялостното здраве. Научни тестове са доказали, че колкото повече горски плодове консумира човек, толкова по-добре се чувства.
Различните дарове от природата носят и различен здравословен заряд. Любимите на всички ягоди са богати на фолиева киселина, калий, йод и витамини В, С и К, така необходими на всеки организъм. Освен това те стимулират мозъка и подобряват концентрацията.
Къпините ви зареждат с витамините С и Е, фибри и рядко срещаната елагова киселина. Малките и изкусителни боровинки пък са с най-високи нива на антиоксиданти и витамин С, поради което успешно се борят със свободните радикали и не позволяват развитието на редица болести, най-сериозната от които е рак.
Освен това приемът на боровинки укрепвате костите. И т.н.т. – всеки горски плод носи в себе си по нещо необходимо на всеки, така че на който и плод да заложите, няма да сбъркате.
Горските плодове могат да се наберат по поляните и скалистите местности, но с тях може да се снабдите и от търговската мрежа. Трябва да се внимава да се са прекалено меки, тъй като това е знак, че са стари.
Добре е да се консумират веднага, тъй като бързо се развалят. Могат да се консумират както пресни, така и вложени в различни изкусителни десерти, сосове и напитки.
За да запазите неповторимия вкус на някои от плодчетата, най-добре ги съхранете във фризера.
Коментари