Горските плодове са едни от най-здравословните храни, които можете да консумирате, тъй като са с ниско съдържание на калории, но са с високо съдържание на фибри, витамин С и антиоксиданти.
В резултат на това включването на горски плодове в диетата ви може да помогне за предотвратяване и намаляване на симптомите на много хронични заболявания.
Разгледайте списъка с 8 от най-здравословните горски плодове:
1. Боровинки
Боровинките са добър източник на витамин К, фибри, витамин С и антоцианини.
148 g боровинки осигуряват:
- Калории: 84
- Фибри: 3, 6 g
- Витамин С: 24% от препоръчителния дневен прием
- Витамин К: 36% от препоръчителния дневен прием
- Манган: 25% от препоръчителния дневен прием
Консумирането на боровинки може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.
2. Малини
Малините са богати на фибри и полифеноли.
123 g малини осигуряват:
- Калории: 64
- Фибри: 8 g
- Витамин С: 54% от препоръчителния дневен прием
- Витамин К: 12% от препоръчителния дневен прием
- Манган: 41% от препоръчителния дневен прием
Черните малини могат да бъдат полезни за здравето на сърцето.
3. Годжи Бери
28 g сушени плодове годжи бери осигуряват:
- Калории: 23
- Фибри: 2, 2 g
- Витамин С: 9% от препоръчителния дневен прием
- Витамин А: 50% от препоръчителния дневен прием
- Мед: 28% от препоръчителния дневен прием
Плодовете годжи бери са богати на витамин А, зеаксантин и антиоксиданти, които са важни за здравето на очите.
4. Ягоди
Ягодите са един от най-добрите източници на витамин С.
152 g ягоди осигуряват:
- Калории: 49
- Фибри: 3 g
- Витамин С: 150% от препоръчителния дневен прием
- Манган: 29% от препоръчителния дневен прием
Ягодите намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и спомагат за контрола на кръвната захар.
5. Червени боровинки
Червените боровинки са изключително здравословен плод, богат на полифеноли.
110 g сурови боровинки осигуряват:
- Калории: 51
- Фибри: 5.1 g
- Витамин С: 24% от препоръчителния дневен прием
- Манган: 20% от препоръчителния дневен прием
Червените боровинки и сокът от червени боровинки са ефективни при предотвратяването на инфекции на пикочните пътища и стомаха, и могат да помогнат за здравето на сърдечно-съдовата система.
6. Грозде
151 g сурово грозде осигурява:
- Калории: 104
- Фибри: 1, 4 g
- Витамин С: 27% от препоръчителния дневен прием
- Витамин К: 28% от препоръчителния дневен прием
Гроздето, особено семената и кожата му, са богати на антиоксиданти. Те могат да спомогнат за намаляване на холестерола и риска от захарен диабет тип 2, като същевременно благоприятстват здравето на мозъка.
Коментари