В нашите географски ширини се раждат много плодове, но повечето от тях са сезонни. Отделно има такива, които не виреят при нас. Благодарение на вноса и начините за съхранение имаме възможност да се радваме на разнообразни плодови вкусове през цялата година. Вижте най-здравословните плодове, достъпни през цялата година:
Банан
Този ароматен плод, който е съответствието на нашия сезонен пъпеш, вече е достъпен на пазара през цялата година. Бананите са отличен избор за всички, които се занимават с фитнес или професионален спорт. Те дават фибрите за стомашно-чревния тракт и калия за костната система, както и витамин В6, който човешкият организъм не може да произвежда сам. Комбинацията от банан и фъстъчено масло дава бърз прилив на енергия.
Авокадо
![ядене на авокадо](/files/lib/600x350/avocado-eating-belene.webp)
В авокадото има около две дузини витамини и минерали, истинска витаминозна бомба, наред с фибрите, калия и ненаситените мастни киселини. Затова този плод се грижи за сърдечното здраве, регулира теглото и придава млад и сияен вид на кожата. Смесен с подправки като зехтина, лимоновия сок и чесъна се получава отличен дип със здравословни ползи.
Домат
Почти няма хора, на които още да не е известно, че доматът всъщност е плод, макар да го слагаме в групата на зеленчуците. Летните домати, узрели на слънце, са най-вкусни и полезни, но можем да ги купуваме целогодишно. Лутеинът има важно значение за мозъчните функции и укрепва паметта.
Портокал
Това е плодът, който покрива напълно дневните нужди от витамин С. Затова е незаменим за подсилване на имунната система. За устояване на инфекциите трябва да се избере плод, а не сока.
Ябълка
Този есенен плод е достъпен през цялата година. Проучване е стигнало до заключението, че хората, които ядат поне по една ябълка на ден са с по-малък риск от някои често срещани видове рак. Ябълките с канела са не само много по-ароматни и вкусни, но и по-полезни.
Лимон
![лимонът е достъпен през цялата година](/files/lib/600x350/bowl-lemons.webp)
Високото съдържание на витамин С прави лимона незаменим при простудни заболявания. Подходящ е при диети за стопяване на подкожните мазнини. Много приятно овкусява водата.
Сушена кайсия
Този плод съдържа много витамин А, което го прави добър избор за подсилване на имунитета, зрителната острота и репродукцията. Тъй като пресният плод е сезонен и може да се намери само около 2 месеца в годината, негова алтернатива се явява сушеният плод. В изсушен вид антиоксидантните му качества значително се повишават. Може да се ползва успешно като храна преди тренировка.
Коментари