Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Домати: съвети, трикове и техники

Домати: съвети, трикове и техники

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Домати: съвети, трикове и техники

Обичате домати и всичко, което може да се приготви с тях? Ето някои кулинарни съвети, трикове и техники за съхраняване и подготовка на домати.

Трябва ли да съхранявате доматите в хладилник?

Изводът от всички тестове по този въпрос е, че охлаждането на домати разгражда ключовите ароматизиращи вещества в тях и кара някои от техните клетки да се пръснат, което води до неприятна водна и зърнеста структура. Така че, съветът е никога, дори след като са били нарязани, да не се съхраняват домати, особено с изрязаната страна надолу, в хладилник или поне да се използват в рамките на един ден. Прибрани веднъж в хладилника, те бързо губят своите аромати и освобождават много вода, което ги прави неприятни за консумация след това.

Ако обаче се опитвате да намерите начин за съхраняване на изобилие от домати в края на лятото, по добрите варианти са или замразяване, или консервиране, които са за предпочитане от всяка гледна точка пред охлаждането.

Не премахвайте семената

Доказано е, че пулпата около семената на доматите е най-вкусната част от домата - така че наистина е срамно да я изхвърлите, дори ако рецептата ви инструктира да го направите. Ако текстурата наистина е проблем и не искате семена в копринено гладкия ви сос, можете да използвате мелница за храна или сито с фини мрежи, за да отстраните семената, без да жертвате този ароматен пулп, който може да използвате после.

Как да отделите сърцевината или да обелите домата

Консервирани домати

Ако трябва да обелите доматите за рецепта, независимо дали ще ги приготвяте или ще ги използвате сурови, най-бързият и лесен начин да го направите е да ги оформите (вмъкнете върха на остър нож за рязане под ъгъл до стъблото и то се изрязва и се изхвърля) и след това с остър нож се нарязва много плитка форма X в дъното на доматите. След това бланширайте доматите, като ги пуснете в тенджера с вряща вода за около 60 секунди, след това ги извадете и ги потопете в студена вода. Когато са достатъчно хладни, за да могат да се докосват, използвайте или пръстите си, или върха на нож, за да отлепите кожата от точките около формата Х - кожата трябва да се отдели лесно.

Да! на консервираното

Някои хора вярват, че пресните домати са единственият "истински" начин за приготвяне на доматен сос и че използването на консервирани домати е измама или само ще даде резултати с по-ниско качество. Това просто не е вярно - особено извън пиковия доматен сезон, консервираните домати често могат да дават по-добри резултати от пресните домати от супермаркети без аромат, а всъщност може да е необходима много работа, за да получите богатата, пълна дълбочина на вкуса, който консервираните домати и доматената паста могат да дадат.

Освен това, когато се използват пресни домати, които дори когато са напълно узрели и най-вкусни, често са много водни, не можете да получите желания краен резултат. Много италианци използват консервирани домати и доматено пюре като основа за своите сосове и други рецепти.

Така че не се срамувайте да използвате консервирани домати - независимо дали за удобство или защото не е доматен сезон. Избирайте цели консервирани домати, вместо пюре или на кубчета, тъй като целият домат често има по-добра текстура и аромат. И имайте предвид, че дори когато използвате пресни домати, добавянето на една супена лъжица или две доматено пюре може да помогне за изграждането на по-дълбок и по-пълен вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest