Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кога какъв мед да изберем?

Кога какъв мед да изберем?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716726
Кога какъв мед да изберем?

Всички знаем колко полезен е медът за здравето и по тая причина той присъства в почти всеки дом. Медът често е пръв помощник при лечение на различни заболявания, особено настинка и грип.

Но не всеки знае, че различните сортове мед са полезни и подходящи за лечение по различен начин. Това може да се научи от древни ръкописни текстове, които описват характеристиките на много сортове мед и препоръки за употребата на мед за лечение на различни заболявания, както и от древни медицински книги. Днес повечето от неговите свойства са доказани и научно и съвременната медицина не го отрича като пръв помощник в здравословния начин на живот.

Към днешна дата са известни повече от 300 вида мед. Всеки от тях се различава по вкус, цвят, аромат и, разбира се, полезни компоненти. Всички видове мед имат сходен състав и ползи за човешкото тяло, но ако решим да използваме мед за специфичен здравословен проблем, а не като превантивно укрепващо средство, то тогава е добре да изберем подходящия за случая вид мед. Затова трябва да сме наясно кой вид за какви специфични ползи носи за тялото. Да разгледаме най-известните сортове мед.

Липов мед

Липовият мед може да се нарече шампион сред всички сортове мед по лечебни свойства. Има приятен аромат на липа, бледожълт цвят. Бързо кристализира в малки кристали, кристализирал мед с бял като мазнина цвят. Има остър специфичен вкус. Има високи хранителни и лечебни свойства. Има антибактериални свойства. Има отхрачващо, противовъзпалително и леко слабително действие. В народната медицина се използва при лечение на тонзилит, хрема, ларингит, бронхит, трахеит, бронхиална астма, като сърдечно-укрепващо средство, възпаление на стомашно-чревния тракт, бъбречни и жлъчни заболявания, за укрепване на нервите. Има антисептични свойства. Действа добре при гнойни рани и изгаряния. Този мед може да се използва за лечение на всяка болест, ако няма подходящ сорт мед, използван за лечението на дадено заболяване.

Акациев мед

Мед от акация

Белият акациев мед се характеризира с деликатен аромат и приятен вкус. Пресният мед има светъл прозрачен цвят. Кристализира много бавно, придобивайки млечнобял цвят; медът може да се съхранява дълго време под формата на сироп. От всички видове той е най-течният. Използва се като общоукрепващо средство, както и при безсъние, стомашно-чревни, жлъчни и бъбречни заболявания.

Слънчогледов мед

Има характерен приятен вкус и лек аромат. В течна форма има светло златист цвят. Кристализира много бързо, кристалите са големи, жълти. Има добри хранителни и лечебни (бактерицидни) свойства.

Малинов мед

Този мед се събира от пчелите в горски поляни, обрасли с малини. По това време тревите също цъфтят буйно в горските поляни, така че малиновият мед трябва да се припише по-скоро към полифлорните видове мед. Но малините значително превъзхождат другите растения по отношение на продуктивността на нектар и пчелите предпочитат да вземат нектар от тях. Малиновият мед има светъл цвят, много приятен аромат, прекрасен вкус. Медът от малини има деликатен вкус и сякаш се топи в устата. Събирането на мед от малини започва през юни - в периода на масов цъфтеж. Този мед се произвежда от нектара на цветовете на дивата и градинската малина. Малиновият мед се използва при настинки, както и като тоник при бери-бери, бъбречни заболявания.

Мед от репей

Мед от репей

Има остра приятна миризма, много вискозна, ароматна и вкусна. Има светложълт цвят с тъмно маслинен оттенък. Този мед се събира от малките тъмно розови цветове на репея. Използва се при лечение на стомашно-чревни заболявания и в дерматологичната практика.

Мед от магарешки бодил

Отнася се към първокласните видове мед. Той е или безцветен, или зеленикав, или златист (светъл кехлибар), има приятен аромат и вкус. По време на кристализация става финозърнест. Пчелите го събират от красивите розови цветчета на бодила. Използва се при безсъние и лечение на кожни заболявания.

Мед от метличина

Пчелите събират мед от синя или полска метличина. Този мед е зеленикаво-жълт на цвят, има приятен вкус с леко горчив вкус. Мирише на бадеми. Има не само отличен вкус, но и лечебни свойства. Използва се при лечение на хронични кожни заболявания и очни заболявания.

Мед от синап

В течно състояние той е златистожълт на цвят, след което, втвърдявайки се, придобива кремав оттенък. Кристализира в малки зърна. Има приятен аромат и вкус. Има добри хранителни и лечебни свойства. Препоръчва се при заболявания на дихателната система.

Къпинов мед

От нектара на красивите цветове на къпиновия храст пчелите също правят мед. Къпиновият мед е бистър като вода и има приятен вкус. Използва се при лечение на настинки и бъбречни заболявания.

Кестенов мед

Билков мед

Тъмен на цвят със слаб аромат на кестенови цветове и горчив послевкус. При кристализацията първо придобива маслен вид, след което се появяват самите кристали. Има ценни антимикробни свойства. Пчелите правят мед от нектара на звънчевидните бяло-розови цветове на декоративния конски кестен. Този мед е прозрачен (безцветен), течен, но кристализира лесно и бързо, понякога горчив. По своите свойства той принадлежи към нискокачествения мед. Използва се при лечение на стомашно-чревни заболявания, както и при лечение на бъбречни заболявания.

Мед от люцерна

Пчелите го събират от лилавите цветове на люцерната. Пресният мед има различни нюанси - от бяло до кехлибарено, бързо кристализира, придобивайки бял цвят и консистенция на гъст крем. Този мед има приятен аромат и специфичен вкус. съдържа 36 - 37% глюкоза, 40% леволеза. Използва се при лечение на стомашно-чревни заболявания и като тонизиращо средство.

Мед от маточина

Медът от маточина се има отлични вкусови качества. Използва се при заболявания на сърдечно-съдовата система или неврози.

Мед от червена детелина

Безцветен, почти прозрачен, с висок вкус, един от най-добрите светли сортове мед. По време на кристализацията се превръща в твърда фино кристална бяла маса. Съдържа 34 - 35% глюкоза и 40 - 41% левулоза. Използва се при лечение на бери-бери, както и при заболявания на стомаха.

Ментов мед

Има приятен ментов аромат, кехлибарен на цвят, съдържа голямо количество витамин С. Кристализира на малки зрънца със светложълт цвят. Използва се като холеретично, седативно, аналгетично и антисептично средство, както и при заболявания на храносмилателната система.

Мед от глухарче

Видове мед

Медът от глухарче има златистожълт цвят. Това е много гъст, вискозен, бързокристализиращ мед със силна миризма и остър вкус. Пчелите го правят от нектара на добре познатия и широко разпространен плевел – глухарчето. Използва се при анемия, загуба на апетит, при лечение на чернодробни заболявания.

Мед от градински чай

Светло - кехлибарен цвят, има деликатен приятен аромат и приятен вкус. Използва се като противовъзпалително средство.

Майски мед

Това е мед, събран от пчелите от рано пролетните цъфтящи медоносни растения през април - май. Майският мед е един от най-ценните сортове мед. Има златист цвят, прекрасен аромат. Има страхотен вкус и лечебни свойства. Препоръчва се за употреба при различни заболявания.

Ливаден мед

Ливаден мед

Получава се от ливадни цветя, медоносни растения, растящи по ливадите. Ако в този мед преобладава нектарът от глухарче, то той е по-жълт на цвят. Ливадният мед е приятен на вкус, има аромат, напомнящ на букет от цъфтящи ливадни билки. Ливадният мед се характеризира с високи хранителни и лечебни свойства. Различава се в антибактериалното действие. Използва се при лечение на различни заболявания, особено бъбречни заболявания, има омекотяващ, противовъзпалителен и аналгетичен ефект.

Горски мед

Пчелите го произвеждат от горски медоносни растения: диви овощни дървета - шипка, глог, татарски клен, калина, върба, липа и други растения - малини, къпини, червени боровинки, пирен, риган, ягоди. Има много нюанси: от светло жълто до тъмно кафяво. Винаги е по-тъмно от полския. Горският мед от пролетни медоносни растения е много търсен. Този мед е взел в себе си лечебните свойства на горските билки и затова се е прославил като лек за всички болести. Използва се при лечение на различни заболявания и особено при бъбречни заболявания.

Полски мед

Този мед се получава от кориандър, еспарзета, лавандула, рапица, магарешки бодил, млечки, кострец, фацелия и културни растения - слънчоглед, рапица, елда, люцерна, синап. Действа успокояващо на нервната система, препоръчва се при главоболие, безсъние, сърцебиене и болки в слънчевия сплит.

Планински мед

Планински мед

По традиция планинският мед се счита за по-ценен от полифлорните. Събира се в алпийски ливади на надморска височина над 1000 метра. Подобен по мирис на горския, той попива лечебните свойства на много високопланински растения и се прославя като панацея за много болести. Използва се предимно при заболявания на дихателната система.

Монофлорните видове мед, като правило, имат миризмата на растенията, от които са събрани, и се отличават с изящни, фини, пикантни аромати. Често, за да се получат такива изискани качества, се смесват различни видове мед. Ароматът на меда може да бъде слаб, силен, фин, деликатен, с приятен и неприятен цвят. При леко нагряване ароматът на меда се засилва. Физическите свойства на меда - аромат, вкус, консистенция зависят от набора от медоносни растения и зрелостта на меда. Качеството на цветния мед зависи от състава на растенията, състава на почвата, климатичните условия (често предишни години) и видовете пчели. Пчелите събират и носят в кошера не само нектар, но и всякакви други захарни разтвори: плодови сокове, захарен сироп, шушулки.

Вижте още:

- Как да разпознаем истинския мед;

- Кой вид мед какво лекува;

- Причини да ядете мед всеки ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest