Съдовете с тефлоново покритие се използват в целия свят. Те са много популярни, защото не загарят, и се продават добре, макар да са доста скъпи.
Вътрешното тефлоново покритие е гладко или на килийки. Килийките спомагат за увеличението на повърхността на нагряваната площ. Те осигуряват по-равномерно нагряване.
При закупуването на тефлонов съд трябва да се уверите, че дъното му от външната страна е плоско – проверява се с линийка. Това гарантира намаляването на разходи за енергия за приготвяне на ястия.
Тефлонът е много удобен, защото на него може да се пържи без мазнина. Тефлонът не се променя при температура до 270 градуса. Той има перфектни изолиращи свойства.
Тефлонът е много устойчив, той не се разрушава под въздействието на киселини и основи. Разрушава се от някои сплави на метали. През 1945 година френският физик Марк Грегоар се досетил да нанесе тефлон върху обикновен тиган и изобретението му станало истински хит.

Големият недостатък на тефлона е неговата мекота. При използване на съдове с тефлоново покритие не трябва да използвате остри режещи прибори, освен в случаите, когато тефлонът е по-специален и допуска метални прибори.
Ако върху защитното тефлоново покритие се образува драскотина, през нея преминават мазнина и киселини от продуктите към металната основа на съда. Това ускорява отлюспването на тефлоновото покритие.
Новите тефлонови съдове не са вечни, те могат да се използват всекидневно в продължение на най-много пет години. Това се отнася до тиганите, а тенджерите с дебело грапаво дъно могат да служат до десет години.
При повишена температура – над 270 градуса тефлонът се разлага и продуктите от химичното му разлагане попадат в храната. При нагряване до високи градуси тефлоновото покритие отделя вредното вещество, известно като С-8. То се разпада за няколкостотин години.
То присъства в кръвта на доста хора от средната класа, сочат изследвания, правени в САЩ, които доказват, че това се получава при редовно използване на тефлонови съдове, без да се спазват указанията за използването им.
Смята се, но все още не е доказано, че при нагряване тефлонът повишава холестерол и триглицеридите в храната, която се приготвя в съда с такова покритие.
Коментари