Тефлоновите съдове, безспорно, са най-употребяваните съдове в кухнята. Със сигурност, няма домакинство без наличието на тези съдове.
Тиганите и всички тефлонови уреди и съдове с тефлоново покритие са с незалепващо покритие. С тях се готви лесно, но недостатъците им са, че се надраскват много лесно.
Затова при употребата на такива съдове трябва да сме изключително внимателни и да не се използват железни уреди, с които ще се надраска лесно неговата повърхност.
А при по-големи поражения тефлоновото покритие е неизползваемо и задължително трябва да се смени. Затова използвайте само дървени прибори, всякакви други са забранени при работа с тефлон.
Почистването на тефлоновото покритие също е от важно значение как се извършва.
Задължително избършете с кухненска хартия храната, която е останала в тигана, преди да измиете тефлона. След това накиснете хубаво във вода, използвайте гъба за чинии и препарат за миене на съдове. Нищо друго не ви е нужно, за да почистите добре тефлоновите съдове.
Макар, че след почистване с кухненска хартия тигана изглежда чист - прибирането му в шкафа без да се измие с препарат и вода, е просто нехигиенично. А за мазните точици, които остават по тигана и изглеждат неприятно - можете да използвате и обезмаслител.
Миенето на тефлоновите съдове не е препоръчително да се почистват в съдомиялна.
Съвети:
1. Използвайте единствено дървени прибори, за да предпазите тефлона от надраскване.
2. Не мийте тефлоновите тигани в съдомиялна.
3. Забърсвайте с кухненска хартия, след това използвайте мека гъба за чинии и препарат за почистване на съдове.
4. Повечето производители препоръчват употребата им до 3-5 години. Но при сериозни поражения трябва да се изхвърля по-рано.
Коментари