С помощта на бутертесто се приготвят вкусни и доста икономични сладкиши. Спирала от бутертесто с извара се прави много лесно, а е доста ефектна.
Необходими продукти: 500 грама бутертесто, 500 грама нискомаслена извара, 5 супени лъжици захар, 1 щипка сол, 1 ванилия, 3 яйца, шепа стафиди, мазнина за намазване на тавата.
Бутертестото се размразява. Изварата се смесва със захарта, добавя се ванилията, солта и стафидите. Всичко се разбърква и се добавят две яйца. Третото яйце се разбива добре и се оставя настрани – то е за намазване на сладкиша. Ако плънката от извара стане прекалено гъста, се добавя още едно яйце. Ако излезе много рядка, се добавя малко грис и се оставя да престои 10 минути, за набъбне.
След като тестото се е размразило, се разточва, докато не увеличи обема си двойно. Тъй като бутертестото се предлага на две парчета, плънката се разделя на две. Тя се разпределя върху тестото, като се оставят по 2 сантиметра от всяка страна, за да бъде лесно завиването на рулото.
След като двете рула са навити, те се слагат в намазана с мазнина тава, като се оформя нещо като охлюв. Второто руло продължава формата на първото, докато стане спирала. Спиралата се намазва с яйцето, в което се добавя една супена лъжица захар.
Пробожда се на няколко места с вилица и се пече на загрята на 200 градуса фурна около 50 минути. Вади се от фурната и се оставя да изстине, като се покрие с кърпа.
Вкусен и икономичен сладкиш се прави с ябълки и бутертесто.
Необходими продукти: 500 грама бутертесто, 2 яйца, половин чаша захар, 100 грама извара, 1 ванилия, 2 супени лъжици нишесте, 4 средно големи ябълки, 1 шепа стафиди, малко канела, пудра захар за поръсване.
Докато тестото се размразява, се приготвя плънката, като ябълките се почистват и се нарязват на ситно, добавят се стафидите, захарта, канелата и всичко се задушава за 2 минути в малко мазнина.
Тестото се разточва съвсем леко и половината от него се слага на дъното на тавата. От останалото тесто се оформят стени и се отрязват ленти. За да е по-здраво залепването на тестото, се използва разбит белтък.
Останалият жълтък и другото яйце се смесват с ванилията, нишестето и плодовете. Всичко се излива върху тестото и се разпределя равномерно. Върху плънката се подреждат красиво лентите, като се оформя решетка. Пече се 25 минути на 180 градуса и след като се извади, се поръсва с пудра захар.
Коментари