От години човечеството търси безвредни заместители на захарта. На пазара съществуват много видове, но за редица от тях се твърди, че само привидно не нанасят вреди на организма, а всъщност е точно обратното. За един от тях обаче е сигурно, че е безвреден. Това е изомалтът.
Изомалтът попада в групата на синтетичните заместители като захарин, цикламат, аспартам, калиев ацесулфам и други. Тези натурални подсладители се усвояват от организма и подобно на обикновената захар осигуряват на човека необходимата енергия.
Изомалатът е най-често използваният подсладител при производството на храни без захар след аспартама. Най-хубавото при него е, че е естествено получен, поради което е и абсолютно безвреден.
Той се извлича от захар от цвекло, чиито съставки се преработват по специален, двустепенен метод. У нас е все още непознат продукт, в който обаче ясно личи тенденция бързо да се наложи.
Едно от предимствата на изомалтa е естественият вкус на захар, който има. При него не се усещат добавки за прикриване на неприятни усещания, като при други подсладители. Освен това, той може да се похвали с минимално количество калории.
Поради това този подсладител е често препоръчван на хора, които искат да намалят и контролират по безвреден начин теглото си. Изомалатът се разгражда и абсорбира бавно, като дава на организма чувство за ситост дълго след своя прием.
Освен всичко друго, изомалтът е полезен за зъбите. Със своята стабилна молекулна структура, той предпазва зъбите от увреждания и развитие на различни вредни микроорганизми в устата.
Консумирайки храни, подсладени с изомалт, ние се наслаждаваме на сладкия им вкус, без да се притесняваме за риска от появата на кариеси.
За разлика от захарта и по-голямата част от подсладителите, изомалтът е подходящ за диабетици. Спрямо него организмът реагира с изключително ниски нива глюкоза и инсулин - важни за доброто състояние на пациентите.
Така организмът не се натоварва, а поради бавното разграждане на продукта, на организма се осигурява и нужното време да го преработи напълно.
Коментари