Сред множеството подсладители има и такива, които не са вредни за човешкия организъм. Това са тези, извличани от природни суровини. Един от тях е изомалтът.
Подсладителите представляват алтернатива на обикновената захар. Условно се разделят на синтетични и натурални. Синтетичните нямат енергийна стойност, изкуствено създадени са и не се усвояват от организма. Натуралните от своя страна пък са лесно усвояеми от организма, осигуряват необходимата енергия, без излишни калории. И са напълно безвредни.
Изомалтът влиза именно в групата на естествените подсладители. Той се извлича от захарта на цвеклото и се смята за един от най-безвредните заместители на захарта. Съставките на растението се обработват по специален метод, протичащ в две стъпки.
У нас изомалтът е почти непознат. Продуктът има приятно сладък вкус, а на вид не се различава от обикновената захар. Освен това съотношението му с нея е 1:1. За разлика от нея обаче, в изомалта се съдържат два пъти по-малко калории. Изследванията показват, че организмът използва енергийно само 50 % от калориите, които изомалтът внася в него.
Предимствата на изомалта пред захарта, както и пред останалите подсладители, наистина заслужават внимание. Освен малкото си калории, той е полезен и за зъбите. За разлика от останалите сладки продукти, той не е предпоставка, а пречка за развитието на кариеси.
Причина за това е състава му. Той спомага за образуването на зъбния емайл. Бактериите в устата пък не могат да се хранят с него и така не образуват вредните за зъбите киселини. По този начин не се образува и зъбен камък.
Интересно за изомалта е, че действа като баласт. Той се отнася към групата на по-малко усвояемите от организма въглеводороди. Подобни на него са лукът, бобът и други плодове и зеленчуци, които стимулират работата на стомаха и подпомагат перисталтиката.
Тъй като изомалтът се разпада в по-малка степен и по-бавно от захарта, той е подходящ за консумация при диабет. С него нивата на глюкозата и инсулина в кръвта се повишават много по-бавно и слабо, при което организма не се натоварва.
Коментари