Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Изомалт - подсладител, който се извлича от цвекло

Изомалт - подсладител, който се извлича от цвекло

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Подсладител

Сред множеството подсладители има и такива, които не са вредни за човешкия организъм. Това са тези, извличани от природни суровини. Един от тях е изомалтът.

Подсладителите представляват алтернатива на обикновената захар. Условно се разделят на синтетични и натурални. Синтетичните нямат енергийна стойност, изкуствено създадени са и не се усвояват от организма. Натуралните от своя страна пък са лесно усвояеми от организма, осигуряват необходимата енергия, без излишни калории. И са напълно безвредни.

Изомалтът влиза именно в групата на естествените подсладители. Той се извлича от захарта на цвеклото и се смята за един от най-безвредните заместители на захарта. Съставките на растението се обработват по специален метод, протичащ в две стъпки.

У нас изомалтът е почти непознат. Продуктът има приятно сладък вкус, а на вид не се различава от обикновената захар. Освен това съотношението му с нея е 1:1. За разлика от нея обаче, в изомалта се съдържат два пъти по-малко калории. Изследванията показват, че организмът използва енергийно само 50 % от калориите, които изомалтът внася в него.

Предимствата на изомалта пред захарта, както и пред останалите подсладители, наистина заслужават внимание. Освен малкото си калории, той е полезен и за зъбите. За разлика от останалите сладки продукти, той не е предпоставка, а пречка за развитието на кариеси.

Захарно Цвекло

Причина за това е състава му. Той спомага за образуването на зъбния емайл. Бактериите в устата пък не могат да се хранят с него и така не образуват вредните за зъбите киселини. По този начин не се образува и зъбен камък.

Интересно за изомалта е, че действа като баласт. Той се отнася към групата на по-малко усвояемите от организма въглеводороди. Подобни на него са лукът, бобът и други плодове и зеленчуци, които стимулират работата на стомаха и подпомагат перисталтиката.

Тъй като изомалтът се разпада в по-малка степен и по-бавно от захарта, той е подходящ за консумация при диабет. С него нивата на глюкозата и инсулина в кръвта се повишават много по-бавно и слабо, при което организма не се натоварва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен