Докато хората приготвят любимото си месо, в процеса на почистване и готвене се ужасяват от червената течност, която в 90 % от случаите изтича от него при обработка, като си мислят, че тази течност е кръв. Когато видите тази червена течност, трябва да знаете, че обикновено това е вода, която заради протеиновия миоглобин, който играе важна роля в снабдяването с кислород мускулите и организма на хората и животните, се е оцветила в червен цвят.
Обикновено след термичната обработка тази така наречена оцветена вода от червена се превръща в сива. В случаите, когато обработваме прясно заклано месо, е възможно да изтече мускулна течност от месото, но тя отново не е кръв.
Много хора прибягват до методи като накисване на месото, без значение дали то е пилешко, агнешко или свинско, във вода с добавен оцет или го изваряват по един два пъти, за да извлекат въпросната течност, която смятат, че е кръв.
Тези методи се оказват напразни и безсмислени, защото самата течност не е опасна, а още по-малко методът може да се смята за метод за обезкървяване на пилешко и месо като цяло.
Кръвта от организма на животното е изтекла още при самото заколение и след като се почисти в кланицата, трудно може да се намери в опаковката на месото, в която се предлага или в самото месо, готово за консумация.
Ако имате пилешко под ръка, не забравяйте да си приготвите едно страхотно фрикасе, ароматна пилешка супа или традиционно пиле с картофи.
Коментари