Как да ядем куркума

Как да ядем куркума

В т. нар. модерни времена, в които живеем, все повече нови подправки, билки, семена и храни навлизат в ежедневието ни, защото са сочени като суперхрани.

Може доскоро да не сте чували за чия, мака или пък киноа, но вероятно вече дори сте се научили и как и с какво да ги консумирате. Същото важи и за подправката куркума, която макар и известна на индийците и в частност в цялата азиатска кухня от незапомнени времена, то днес придобива все по-голяма популярност и у нас. Не само заради впечатляващия си цвят охра и превъзходен аромат, но и заради огромните ползи за човешкото здраве, за които допринася.

Доказано е, че има над 600 причини да консумирате куркума, що касае здравето ви, като препоръчителния дневен прием се равнява на 1-3 г от подправката. Проблемът е, че трудно можете да извлечете всичките ѝ ползи, защото организмът ни не може да я задържи за дълго, камо ли да я складира.

Основният полифенол куркумин, който е главен отговорник за крепкото ни здраве и който се съдържа именно в куркумата, има странното свойство сякаш да бяга от нас в мига, в който сме се сблъскали с него. Образно казано, естествено. Как правилно да ядем куркума, за да усвоим полезния куркумин в нея на макс.

Загрейте куркумата

Куркума

Но почти всеки проблем има и своето решение. Куркумата се усвоява много по-добре от организма, ако е загрята. Можете да си приготвяте с нея превъзходни и здравословни месни яхнии, както и ориз, стига да я прибавяте към тях още докато са топли. Пасва чудесно на ястия, които се приготвят със загрят зехтин, а освен това им придава и екзотичен цвят и вкус.

Куркума с черен пипер

Освен да е загрята, куркумата се усвоява по-добре от човешкия организъм и ако към нея се прибави и черен пипер. Както сами се досещате е най-добре хем да е загрята в зехтин, хем и да добавяте черен пипер. По този начин ще можете да се възползвате максимално от ценните ѝ качества.

Освен че способства за намаляване нивото на кръвната захар в организма, грижи се за ставите и имунитета ни, действа противовъзпалително и намалява риска от рак, куркумата ни помага и в борбата с излишните килограми. Още в началото казахме, че ползите ѝ за човешкото здраве са над 600 на брой, но беше важно и да знаете как да я консумирате.

Когато вече сме разнищили въпроса какво представлява куркумата и как е най-правилно да я консумирате, вероятно би ви било интересно да научите, че всъщност тя е сред основните съставки на кърито. Защото кърито само по себе си не е подправка, а цял букет от подправки, чиято численост може да варира от 5 до над 13 на брой подправки.

Но няма никакъв шанс да срещнете апетитно къри, в което да не е включена и куркума. В повечето държави дори то е основна съставка към кърито наред с черен пипер, сминдух, кориандър и др.

Къри пиле с куркума

Много хора дори предпочитат да използват къри, а не само куркума, защото макар и с прекрасен аромат, тя има доста натрапчив и не толкова приятен за мнозина вкус. Просто не прекалявайте с нея, ако я използвате самостоятелно или пък подправяйте ястията си само с къри. То също изобилства от куркума.

Ако вече ви се хапва нещо индийско, то тези предложения за са вас:

- пиле къри;

- рибно къри;

- зеленчуково къри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest