Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Зелени орехи - ползи и приложение

Зелени орехи - ползи и приложение

Зелени орехи - ползи и приложение

Зелените орехи са едно от любимите лакомства на много хора, тъй като тогава те са доста по-вкусни от старите. Освен това те намират широко приложение в народната медицина, тъй като имат много полезни свойства. Изключително богати са на протеинови вещества, въглехидрати, провитамин А и витамини К, Р, В, йод, кобалт, калциеви соли, фитостероли, каротин.

Ползи и приложение на зелените орехи

Интересен факт е това, че зелените орехи са по-полезни в сравнение със старите. Те спомагат за пречистването на кръвта и засилват защитните функции на организма. В тях се съдържат много витамини и минерали, които са особено важни за човека.

Концентрацията на витамин С е 2500 мг, което е няколко пъти повече сравнение с цитрусовите плодове. Наличието на витамин В активира окисляването на въглехидратите, което влияе положително върху работата на сърцето, кръвоносните съдове и нервната система.

Благодарение на богатия си състав на йод и витамин С, зелените орехи помагат да се намали риска от различни патологии и заболявания на ендокринната система. Към другите полезни свойства на зелените орехи можем да причислим:

Зелени орехи

1. Укрепват защитните функции на имунната система;

2. Способстват за бързото съсирване на кръвта при наранявания на кожата;

3. Ускоряват заздравяването на раните, дори ако са сериозни и дълбоки;

4. Имат антипаразитен ефект;

5. Помагат за възстановяване на тяло, което е било подложено на интензивен психически стрес или физическо натоварване;

6. Предотвратяват развитието на атеросклероза;

7. Спомагат за елиминирането на различните бактерии от организма;

8. Възстановяват правилното функциониране на храносмилателната система, включително спомагат за премахването на причините и симптомите на диарията;

9. Предотвратяват развитието на различни възпалителни процеси;

10. Помагат при мъжката потенция;

11. Нормализират работата на ендокринната система, което влияе благоприятно върху целия организъм;

12. Влияят положително върху сърдечно-съдовата система.

Забранено е да консумирате зелени орехи, ако страдате от:

- Предразположени сте към тромбоза и запушване на кръвоносните съдове;

- Имате проблеми с храносмилателния тракт;

- При заболявания на кожата;

- Ако имате индивидуална непоносимост към частите на ореха;

- Предишни алергични прояви;

- При излишък от йод в организма.

Свойства на зелените орехи

Приложение на зелените орехи

В народната медицина зелените орехи се използват доста често, тъй като достъпни и имат редица ползи за тялото и организма. От тях могат да се направят различни полезни отвари, които са особено ефективни при редица заболявания.

Например варените зелени орехи добре укрепват стомаха. За целта сварете 4 ядки, а след това ги нарежете на ситно и ги смесете с 500 мл варено мляко. Получената напитка се вари в продължение на 5 минути и се оставя да се настои за 2 часа. След това отделете твърдите частици и пийте в продължение на 14 дни по 1/2 чаша по 4 пъти на ден преди хранене.

При проблеми със стомаха можете да си направите спиртова тинктура със зелени орехи. Приема се по 2-3 пъти на ден 30-40 минути преди хранене по 40 капки.

При диария пък можете да смелите 4 ореха и да добавите 200 мл мед. Приемайте сместа до подобряване на състоянието по 1 ч.л. с чай. Зелените орехи са много полезни и за повишаване на имунитета. За целта смелете 4 ореха, а след това добавете захар и мед. Използвайте по 1 с.л. от сместа с любимия ви чай и я приемайте по 3 пъти на ден.

Малко от хората знаят и са запознати с това, че зелените орехи намират приложение дори и в кулинарията. Така например от тях може да се направи много вкусен и полезен компот или пък сладко.

Те са истинска витаминозна бомба и са особено полезни през зимните месеци, тъй като помагат при лечението на настинките, укрепването на имунитета и подобряват работата на щитовидната жлеза. Могат да се използват и като народно средство при онкологични заболявания.

За целта нарежете на ситно няколко ореха и ги смелете. Добавете няколко лъжици мед. Средството трябва да се настои 1 месец, а след това е задължително да се съхранява в хладилника. Приема се по 1 с.л. 3 пъти на ден като може да се добавя и в чай.

Приложенията на зеления орех са много различни. Той е богат източник на витамини и минерали, които благоприятстват здравето на целия организъм.

Прочети също за какво са полезни черупките от орехите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest