Gotvach.bg»Статии»PR Публикации»Първи национален фестивал на ореха тази събота

Първи национален фестивал на ореха тази събота

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Орехи

На 18 октомври казанлъшкото село Голямо Дряново ще организира Първият национален фестивал на ореха. На празника в селото ще има голямо изложение на биопродукти.

Фестивалът на ореха е организиран от народното читалище Зора – 1901, като празникът ще бъде почетен и от кмета на казанлъшкото село Петьо Апостолов, чиято е и идеята за провеждането на ореховия фестивал.

Празникът на ореха е важен за Голямо Дряново, тъй като в него се разполага най-големият орехов масив в региона в страната, заемащ площта от 2500 декара.

До 1965 година в това село се е намирал и най-старият орех в България, който днес вече не съществува, но останал като символ за селото, което продължава да се свърза с внушителните си орехи.

Първият фестивал на ореха ще стартира с изложение на биопродукти, сред които ще са сирене, мед, смилянски боб и различни сортове орехи.

Гостите на фестивала ще могат да разгледат и специално изготвена изложба на ястия, приготвени с орехови ядки.

Фестивал на ореха

Етнографският музей на селото ще бъде отворен през целия ден. На фестивала е подготвена и програма с кукери, които ще гонят злото с игри.

Гостите и жителите на селото ще се насладят на богата фолклорна програма, пресъздаване на обичаи и традиции, свързани с ореха. По случай празника ще бъдат засадено и младо орехово дръвче в селото.

Пред гостите ще бъде представена мултимедийна презентация на Голямо Дряново, както и специален видеоклип, който рекламира селото и фестивала.

Фестивалът ще стартира в парка пред Кметството на селото от 10 часа на 18 октомври.

Неведнъж е потвърждавано, че орехите подпомагат мозъчната дейност и са полезни за постигането на успешна концентрация, защото тези ядки съдържат редица жизненоважни хранителни вещества.

Ценните качества на орехите спомагат за укрепване и поддържане на добро здравословно състояние. Полезни свойства имат дори и листата на ореха.

Орехите са богати на фибри, витамини от група В, антиоксиданти като витамин Е, белтъчини, мазнини, железни, магнезиеви и други минерални соли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest