Gotvach.bg»Статии»PR Публикации»Наздраве за страхотната вечеря! 6 тайни в готвенето с вино

Наздраве за страхотната вечеря! 6 тайни в готвенето с вино

AdminAdmin
Администратор
9484
Била

Червено или бяло, тежко или леко, виното винаги е причина за добро настроение. Заредено с вкусове, преливащо от аромати, то кипи от енергия, достатъчна, за да го заобичаме завинаги.

И когато цялото това богатство, събрано в една стъклена бутилка, се съчетае с храната, очарованието се превръща в магия. Има много съвети как да комбинираме напитката с ястието, така че да постигнем максимално удоволствие. Но знаете ли как да използвате виното в рецептите си, за да извлечете най-доброто за една страхотна вечеря?

Ако не сте сигурни, ето 6 тайни в готвенето с вино, които със сигурност ще ви помогнат:

Хубаво грозде и вино

Качество преди всичко

Едно от основните изисквания към виното при готвене, е то да е хубаво. Не трябва да правите никакъв компромис с качеството, защото това със сигурност ще се отрази на вкуса на ястието ви. Има и още едно правило, което няма да ви разочарова - пийте виното, с което готвите. Шик, нали! Има ли по-приятно готвене от това - да отворите хубаво вино, да пийнете и да отсипете в тигана?

Ако не можете да се ориентирате за качеството на виното, винаги може да заложите на географския му произход. Вина от Долината на Лоара, Чили или Черноморския регион ще превърнат вечерята ви наистина в празник. За техните истории и вкусове можете да научите от есенния брой на BILLA Кулинариум. На неговите страници ви чака наистина вълнуващо винено пътешествие.

Комбинацията

Сред важните правила при готвенето с вино е и това да заложите на подходящото съчетание. Сигурно и сами ще го установите след време, но и тук важат златните изисквания за комбинацията между виното и храната - червените меса и дивеча (глигани, елени...) се готвят с червено вино; белите птици и сирената с бяло вино.

Червено вино с червени меса

И в този случай можете да поемете на своеобразно винено пътешествие, за да изберете най-подходящото вино за своето ястие. Чилийските вина имат световна слава и неповторим вкус, който подчинява небцето и в белия, и в червения им вариант. И не се притеснявайте, не е нужно да ходите чак до Чили за вечеря, звездите на чилийските вина се продават и в България. Чили не случайно е в топ 10 на световните износители на вино, а едно от най-известните сортове, произвеждани там, е червеният карменер. Подробности за него има в есенния брой на BILLA Кулинариум, списанието, което може да закупите от всеки магазин BILLA.

Тайната на кратко готвене

Хубавото вино има характер, който придава индивидуалност на всяко ястие. Но за да позволим на храната да се възползва максимално от него, не трябва да му даваме да попие и с последната си молекула в продуктите. Затова не го оставяйте много дълго на огъня, когато готвите и го добавете най-накрая към ястието.

Имайте предвид и че когато виното се изпарява, неговите съставки се концентрират в храната - захарта от бялото и тинина от червеното. Тининът придава кисел отенък на ястието и ако в рецептата ви присъстват лимон или оцет, най-добре е да намалите тяхното количество.

Наздраве за страхотната вечеря! 6 тайни в готвенето с вино

Марината

Червеното и бялото вино са идеалната марината. Независимо от цвета им, те омекотяват месата и дивеча преди да бъдат сготвени. Освен това смесването на виното с месото освобождава невероятен аромат, който придава наистина уникален вкус на храната. Към винената марината може да бъде добавен соев сос, оцет, както и различни ароматни подправки като босилек и мащерка. Препоръчително е да сложите и парче масло, което ще създаде защитен слой на повърхността на месото. Според кулинарите смесването на молекулите на виното с тези на мазнината и на водата прави аромата на съставките в маринатата още по-силен и неустоим.

Когато потопите месото в маринатата, покрийте съда и обръщайте месото отвреме навреме.

Поширане

Независимо дали са сладки или солени, храните, приготвени в гореща течност, в която е добавено и вино, са едно от най-вкусните неща на света. Представете си само една круша от компот например. И течността от компота загрята с червено вино, в които добавяте плода! Или пък бяла риба или сьомга, леко поширана с бяло вино, чесън и подправена с черен пипер и пресни подправки!

Риба с винен сос

При поширането е много важно течността да се загрее до около 80 градуса, а не да кипва. Ако не можете да ги измерите, може да я оставите да заври и след това да я махнете от огъня. След това поставете продуктите за 15-20 минути в нея.

За поширането на риба може винаги да се разчита на прекрасните български вина от Черноморския район. Край морето е убежището на белите сортове лози, а това е добър повод за винено пътешествие и дегустация под прохладния бриз. Или за ароматна вечеря, приготвена с вино. И за двете можете да разчитате на есенния брой на BILLA Кулинариум, където има много информация за винените райони и техните най-известни сортове вина.

Деглазиране

Още една невероятна страна от съвместния живот на храната с виното. Тази техника изисква да извадите месото от тигана след като сте го приготвили и да изсипете там вино. Най-добре около 3 супени лъжици - точно толкова, че да покрие дъното. С помощта на дървена лъжица разтопете загорелите остатъци от месото по тигана - да, да, точно там се крие целият вкус! След това залейте месото с този невероятен експресен сос.

Деглазиране

Ако усетите, че не е достатъчно гъст, според желанията ви, може да го сгъстите с брашно и малко масло и да го оставите да поври още. Крайният резултат е една наистина страхотна вечеря. Наздраве.

А ако всичко това не ви е достатъчно и апетитът ви за хубави винени истории се е изострил, в BILLA Кулинариум ви очаква наистина вълнуващо винено пътешествие.

Есенният брой на списанието ви очаква само в BILLA за 0.99 лв. с BILLA Card. Можете да спестите при пазаруване, като използвате талоните с отстъпки, които ще откриете в списанието.

BILLA Кулинариум е най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2018 г. по данни на Blue Point от януари 2019 г.

А в мобилното приложение BILLA Кулинариум може да откриете авторските рецепти на шеф Виктор Ангелов и над 300 видео рецепти. Може да го свалите за Android и за iOS.

Приятно четене! И наздраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest