Котлетите са едно от най-обичаните ястия. Затова ние сме ви подготвили две бързи и лесни рецепти, с които ще впечатлите всеки, който ги опита.
Свински котлети с картофи
Необходими продукти: 2 свински котлета, 500 г картофи, 4 с.л. зехтин, 1-2 скилидки чесън, 1 с.л. горчица, магданоз, лимонов сок, смес от провадийски билки, ананасов сок, сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Смесете ананасовият сок, провадийските билки, солта и черния пипер. Разбъркайте сместа и оваляйте в нея предварително начуканите котлети. Оставете ги да престоят 1 час.
Сварете картофите до полуготовност и ги прехвърлете в тава. Напръскайте ги със зехтин (2 с.л.) и ги оставете да се пекат на температура 200 градуса до достигане на златист цвят.
Запържете свинските котлети на силен огън и от двете страни за по 3-5 минути. За целта използвайте грил тиган. След това ги запечете за 7-8 минути.
През това време в блендер поставете чесъна, горчицата, зехтина (2 с.л.), солта, лимоновия сок и черния пипер. Смилат се до получаване на хомогенна смес. В получения сос поставете печените картофи и ги разбъркайте добре.
Поставете свинските котлети в средата на чинията и около тях разположете картофките.
Свински котлети с гъбен сос
Необходими продукти:
4 свински котлета, 400 г гъби, 500 мл гъбен бульон, 50 г масло, 1 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. брашно, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Начукайте свинските котлети и от двете страни. Поръсете ги със сол и черен пипер. Запържете ги на силен огън за по 4 минути.
Почистете и нарежете гъбите. Накълцайте и лука и го запържете в маслото. След което добавете и гъбите, разбъркайте и ги оставете да се задушат, докато омекнат.
След като омекнат, добавете брашното, докато бъркате. Постепенно прибавяйте и бялото вино. След като то се изпари и сосът се сгъсти, долейте горещия гъбен сос. Оставете соса да се свари до предпочитаната от вас гъстота. Овкусете го със сол и черен пипер.
Поставете готовите котлети в чиния и ги полейте със соса.
Свински котлети с домати и грах
Необходими продукти:
4 свински котлета, 400 г обелени и нарязани домати, 125 г замразен грах, 2 с.л. олио, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, щипка риган, сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Намажете котлетите с олио и ги поръсете със сол, риган и черен пипер. Сложете ги в тавата и и запечете за 10-15 минути или до придобиване на златист цвят в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Останалата част от олиото сложете в тиган. Добавете ситно нарязания лук и щипка сол и гответе до омекотяване на лука. След това прибавете настъргания чесън и разбъркайте. Изсипете нарязаните домати (заедно със соса). След кипването на соса, оставете ястието да къкри за 15 минути на слаб огън. Прибавете замразения грах и гответе още 10-тина минути. Накрая прибавете сол и черен пипер.
Разпределете соса по чинии и поставете отгоре свинските котлети.
Коментари