Месото от сърна е считано за деликатес. Ето няколко идеи какво да сготвите с него:
Задушено месо от сърна
Необходими продукти:
1 кг. месо от сърна, 3-4 глави лук, 1 морков, 1/2 глава целина, 1 с.л. доматено пюре, 1 л. брашно, 1 л.червен пипер, 1 чаша вино, 2-3 дафинови листа, 7-8 зърна черен пипер, сол, 4-5 картофа
За маринатата:
1 л. вода, 1 л. оцет, 1 глава лук, 1 морков, 1/2 глава целина, 1-2 корена магданоз, 7-8 скилидки чесън, 2-3 дафинови листа, 7-8 зърна черен пипер, бахар и карамфил, канела, сол
Начин на приготвяне:
Маринатата:
Взимат се водата, оцета, главата лук, нарязан на 4 равни части, моркова, нарязан на едро, главата целина, корена магданоз, скилидките чесън, дафиновите листа, по 7-8 зърна черен пипер, бахара и карамфила, канелата и солта. Всичко заедно се вари около 15-20 мин., прецежда се през цедка и се оставя да изстине. Трябва да се подчертае, че маринатата може да се държи само в емайлиран съд и в никакъв случай бакърен, цинков или алуминиев.
Месото от сърна се слага в марината и се кисне в нея 2-3 дни. След като преседи се изважда, измива се и се нарязва на късове, които се запържват в сгорещена мазнина. Когато е готово се вади и в мазнината се задушават последователно 2-3 глави ситно нарязан лук, 1 морков, 1/2 глава целина, нарязана на кубчета, 1 глава изчистен лук, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 лъжица брашно и 1 лъжичка червен пипер. Към продуктите се добавят и чашата вино, дафиновите листа, зърната черен пипер и солта. Сместа се разрежда с 1-2 чаши гореща вода и се връща месото. Слага се да се задушава на тих огън в добре захлупен съд.
Когато месото полуомекне се прибавят картофите, обелени, измити и нарязани на кубчета. Когато ястието се свари, месото се отделя внимателно, а зеленчуците се претриват. Получава се плътен сос. Месото се поднася с него и с различни гарнитури: ориз, задушени моркови, картофено пюре и др.
Печено месо от сърна
Необходими продукти:
1.300-1, 500 кг. месо от сърна, 350 гр. сланина, 60 гр. горчица, 3 лимона, 200 мл. растително масло, 200 гр. прясно масло, 400 мл. сладко вино, сол, черен пипер, прясно мляко, 50 гр. брашно
Начин на приготвяне:
Месото се почиства и се начуква добре от всички страни. Шпикова се с ивички от сланината и се слага в стъклен или емайлиран съд. Залива се със смес от растителното масло, горчицата, сока от лимоните и 50 гр. настъргана лимонова кора. Оставя се да отлежи 1 нощ.
След отлежаването месото бързо се обръща в загрятата мазнина и се слага в предварително затоплена фурна. След 20 минути се залива с половината вино, а 15 минути по-късно се обръща и се залива с останалото вино. След второто заливане, при всяко обръщане месото се полива със сока от тавичката и по-малко от маринатата. Месото се пече в продължение на 2 часа в средно загрята фурна, а след това още 1 час - в слаба фурна.
След изваждането от фурната се оставя да се охлади при стайна температура и се нарязва на тънки филийки. Сосът от печенето на месото се прецежда и към него се прибавя брашното, размито в студеното прясно мляко. Сосът се кипва и след 5 мин. се оттегля от огъня. Порциите се заливат със сосът.
Приятен апетит!
Коментари