Ако искате да запазите ярките цветове на зеленчуците, трябва да приложите някои тайни на готвачите-професионалисти. В противен случай ястията от зеленчуци винаги ще бъдат със сивкав цвят.
За да запазите цвета, сочността и крехкостта на зеленчуците, приложете шокова терапия. Това се прави с помощта на внезапно заливане с ледено студена вода.
Това се прави в точно определен момент, затова трябва да стоите около котлона с часовник в ръката. Когато зеленчуците заврят, трябва да отброите шест минути и петдесет и седем секунди.
Това е точният момент, в който трябва да приложите шоковата терапия с ледена вода. Изваждате зеленчуците с помощта на гевгир и ги заливате с цяла тенджера ледено студена вода.
Това запазва естествено яркия цвят на зеленчуците, позволява им да останат крехки, сочни и по-вкусни. Това особено важи за броколи, зелен фасул и аспержи.
Приложите ли шоковата терапия с вода, те ще бъдат тъмнозелени и много крехки. Не го ли направите, те ще придобият сивкаво-зеленикав оттенък и ще се разпадат.
А ако се опитате просто да свалите тенджерата от огъня, няма да постигнете този ефект. Останали в топлата вода, зеленчуците ще се разкапват в остатъчната топлина и ще се превърнат в пихтия.
Друга тънкост на майсторите-готвачи, но при приготвянето на марината за месо, е че солта по различен начин се усвоява от различните хранителни продукти.
Важно е солта да бъде добавена навреме. Когато мариновате месото и в маринатата сипете сол, при изливането на течността солта изчезва в канала. Затова солете месото и след като сте го мариновали.
При панирането не добавяйте сол в панировката, а солете парчетата месо, преди да ги потопите в панировката. Иначе рискувате солта да се изтърси заедно с панировката.
Прочети също как да запазим дълго свежи зеленчуците, кои зеленчуци не съдържат нишесте и как се мариноват зеленчуци.
Коментари