Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Шокова терапия за крехки, зелени и сочни зеленчуци

Шокова терапия за крехки, зелени и сочни зеленчуци

редакция:
Нина НордНина Норд
Джедай
825
Зелени зеленчуци
Комплект за готвене от 9 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене от 9 части
193.84 лв.

Ако искате да запазите ярките цветове на зеленчуците, трябва да приложите някои тайни на готвачите-професионалисти. В противен случай ястията от зеленчуци винаги ще бъдат със сивкав цвят.

За да запазите цвета, сочността и крехкостта на зеленчуците, приложете шокова терапия. Това се прави с помощта на внезапно заливане с ледено студена вода.

Това се прави в точно определен момент, затова трябва да стоите около котлона с часовник в ръката. Когато зеленчуците заврят, трябва да отброите шест минути и петдесет и седем секунди.

Това е точният момент, в който трябва да приложите шоковата терапия с ледена вода. Изваждате зеленчуците с помощта на гевгир и ги заливате с цяла тенджера ледено студена вода.

Това запазва естествено яркия цвят на зеленчуците, позволява им да останат крехки, сочни и по-вкусни. Това особено важи за броколи, зелен фасул и аспержи.

Приложите ли шоковата терапия с вода, те ще бъдат тъмнозелени и много крехки. Не го ли направите, те ще придобият сивкаво-зеленикав оттенък и ще се разпадат.

А ако се опитате просто да свалите тенджерата от огъня, няма да постигнете този ефект. Останали в топлата вода, зеленчуците ще се разкапват в остатъчната топлина и ще се превърнат в пихтия.

Друга тънкост на майсторите-готвачи, но при приготвянето на марината за месо, е че солта по различен начин се усвоява от различните хранителни продукти.

Важно е солта да бъде добавена навреме. Когато мариновате месото и в маринатата сипете сол, при изливането на течността солта изчезва в канала. Затова солете месото и след като сте го мариновали.

При панирането не добавяйте сол в панировката, а солете парчетата месо, преди да ги потопите в панировката. Иначе рискувате солта да се изтърси заедно с панировката.

Прочети също как да запазим дълго свежи зеленчуците, кои зеленчуци не съдържат нишесте и как се мариноват зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest