Много често се налага да дадете на парче месо сочност и мекота. Как да приготвите твърдото свинско или говеждо месо по-меко и вкусно? Сега ще ви разкрием тайната съставка!
Има редица помощни продукти, които могат да омекотят дори и най-твърдите и жилави меса, като им добавите сочни и пикантни нотки. Ето кои са храните, които ще направят месото ви крехко.
Лук
Няма ястие с месо, което да не е завършено с лук или сок от лук. Нарежете лука на пръстени, на ситно или го смилете, смесете го 1:1 с месото и се остава за няколко часа.
Горчица
Този продукт е отлична компания на месото. Под формата на прах или сос, не само омекотява месните влакна, но и придава пикантен аромат и лека острота. Просто намажете с горчица цялото парче месо и нарежете на необходимите порции и оставете за 15-20 минути, след което пържите или изпратете за печене.
Алкохол
Сухо вино (червено или бяло), бира, ракия. Накиснете предварително месото във виното, налейте ракия около 50 мл при вече свареното, печено или яхния. Бирата е отличен вариант за задушаване на цяло парче месо, свинско или говеждо. Страхът от алкохола е излишен, той напълно се изпарява по време на обработка.
Сок от лимон, нар или ананас
Всички тези сокове са отлични омекотители на жилаво месото, но когато използвате такава марината, не дръжте продължително месото в нея, за да не получите накрая гума.
Саламура
Сок от кисело зеле или кисели краставички - чудесна възможност. Те придават солени нотки и не е необходимо да солите допълнително ястието.
Минерална вода
Това е доказан от готвачи с опит метод за омекотяване и е по-добре да изберете минерална вода от лечебен тип.
Нишесте
Опитайте се, да накиснете твърдото месо във вода с разтворено в нея картофено нишесте – ще се изненадате от резултата. Сочни резени с хрупкава коричка – гарантирано!
Кефир
Смесете ферментиралия млечен продукт с любимите подправки и залейте сместа с кефира върху месото за няколко часа престой.
Соев сос
Маринованото месо в соев сос за 1-2 часа - придобива мекота, богат и тъмен цвят с характерен вкус – препоръчвам!
Експериментирайки с различни маринати, определено ще изберете тази, която отговаря на вашия вкус.
Но не забравяйте най-важният момент в приготвянето на всяко месо – никога и при никакви обстоятелства не солете месото предварително. Солта изважда целия сок от него преди готвенето му.
Запомнете тези препоръки! Сега приготвеният от вас кебап или пържола ще бъдат невероятно вкусни и сочни!
Коментари