Няма нищо по-лошо от това да прекарате часове в приготвянето на печено пиле, а в крайна сметка то да стане сухо. Толкова сухо, че да се налага през хапка всички да посягат към чашите с вода.
Приготвянето на крехко и сочно пиле не е толкова лесна задача, колкото изглежда. Въпреки, че като цяло бутчетата и крилцата са по-мазни, голямата трудност идва от там да направим и гърдите, които имат специфична сухота, също така сочни и апетитни.
Инструкции:
1. Има два варианта за подготовката на пилето преди готвене. Първият е да приготвите саламура от сол и вода и да поставите пилето в нея за няколко часа. Солта ще направи пилето значително по-крехко, тъй като ще позволи на водата да се абсорбира от месото.
Другият вариант е да го мариновате в масло/зехтин и подправки, което също добавя сочност на пилето. Този вариант се препоръчва при по-малки бройлери (или части от него). Избраните от вас билки ще подправят по уникален начин ястието.
2. Не премахвайте кожата. Който и от двата варианта за подготовка на пилето да сте избрали, важното е при печене напоеното месо да не се изсуши бързо. За това помага кожата, която до определена степен задържа влагата и сочността му. Ако не сте почитатели на кожата – премахнете я, но чак след изваждане на пилето от фурната.
3. Важна част от печенето е как ще обръщате пилето. В никакъв случай по време на изпичането на бройлера не го бодете с вилици или нож, тъй като ще позволите на маринатата и попитата влага бързо да се изпари. Обръщайте го с помощта на плоски прибори.
4. Другият вариант за печене е да го покриете с фолио. Това е френска техника на задушаване на месото под фолио или пергаментова хартия. Методът е подходящ за печене на по-малки части от пилето и не е много удобен за цял бройлер.
Преди да поставите късовете месо във фолиото ги овкусете добре. После е необходимо добре да ги опаковате така, че да няма никакви пролуки. Печете на 230 градуса за около 25 минути.
Цяло пиле също може да се пече под фолио, което трябва да се махне 20 минути преди изваждане от фурната.
5. След изваждане на пилето майсторите готвачи препоръчват за около 15 минути да го оставите „на обратно“ – гърдите да опират в платото. По този начин соковете ще отидат към гърдите и ще ги направят екстра сочни и вкусни.
Ако обичае да похапвате пилешко, опитайте непременно нашите рецепти за:
- пълнено пиле;
- пиле фрикасе;
- пиле с ориз;
Коментари