Соевата кайма се получава от соево брашно и соево масло. Външно прилича на сухи парчета соя и изисква накисване във вода преди процеса на готвене. От соевата кайма можете да приготвите същите ястия, както от стандартното месо.
Предимството на мляната соя пред месото е, че първата съдържа голямо количество текстуриран растителен протеин, който се усвоява лесно и не съдържа мазнини.
Ето защо соевата кайма е толкова обичана от привържениците надиетите и вегетарианците. По отношение на вкуса соевото мляно месо губи от месото, но за тези, които са принудени да ограничат консумацията на месо, това може да бъде добра алтернатива.
Ползите от соевата кайма
Освен растителни протеини соевата кайма съдържа богат витаминно-минерален комплекс. Също така в този продукт липсва напълно холестерол. Соевата кайма е полезна за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, някои форми на злокачествени тумори.
Протеините от растителен произход, съдържащи се в продукта, не отстъпват по характеристики на месото и млечните продукти, така че соевата кайма може успешно да замести тези продукти в диетата ви.
Вреда и противопоказания при консумация на соева кайма
При злоупотреба със соеви продукти, включително мляно соево месо, има случаи на развитие на рак. Соевата кайма не трябва да се консумира от тези, които са предразположени към развитието на такива заболявания.
Има случаи на заболяване на щитовидната жлеза.
При честа употреба на соя при мъжете се отбелязва спад в нивата на тестостерон, поява на излишно тегло и еректилна дисфункция.
Не се препоръчва използването на соеви продукти за бъдещи майки, тъй като съдържащата се в тях фитинова киселина може да попречи на усвояването на някои полезни вещества, необходими за развитието на плода.
Виж също как се прави соева кайма или опитай нашите рецепти за спагети със соева кайма или кюфтенца със соя.
Коментари