Всеки знае как се панира. Има много варианти за това. Например, когато панираме кашкавал, той трябва известно време да престои в ледена вода или фризера. След това се панира по обичайния начин яйце-брашно-яйце или т.нар. панировка "Патафри".
Тази панировка представлява, в най-простата си версия, разбити яйца, разбъркани с брашно, добавено прясно мляко, малко горчица, скилидка чесън, черен пипер, сол и доведено до гъстота на боза или гъста палачинкова смес. Има вариант с бира вместо прясно мляко и такъв, при който белтъците се разбиват отделно на гъста пяна и се смесват внимателно с общата смес. Основният принцип е, че последно е яйцето.
Панирането обикновено върви ръка за ръка с пърженето. Това е така, защото е по-лесно и бързо. Но трябва да се има в предвид доказаната лоша страна на процеса пържене. В последните години много хора започнаха да го избягват, тъй като почти всички храни, които подлежат на пържене, могат да добият още по-добър и здравословен вид, сготвени във фурната.
Защо е необходимо да седите часове наред пред печката, за да изпържите панираните вкусотии, като просто може да ги пъхнете във фурната? Ето няколко идеи за панирани храни на фурна:
Панирани тиквички на фурна
Необходими продукти:
3 тиквички, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. горчица, чесън на гранули, сол
За панировката:
1/2 ч.ч. галета, 1/2 ч.ч. картофени люспи, 1 с.л. настърган пармезан, 1 ч.л. чесън на прах, 1 ч.л. сух копър, 1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват на 8, по дължина. Потапят се в предварително смесените кисело мляко, горчица, чесън на гранули и сол на вкус. След това и в сместа за панировка. Овалват се добре и се редят една до друга в намаслена тава. Отгоре се напръскват със зехтин и се пекат на 180 градуса, около 30-40 минути.
Могат да се поднесат с чесново кисело мляко.
Панирани пилешки дробчета на фурна
Необходими продукти:
500 гр. пилешки дробчета, 2 яйца, брашно за паниране, галета
Начин на приготвяне:
Пилешките дробчета се измиват, отцеждат и посоляват умерено. Овалват се последователно в брашното, яйцето и галетата. Нареждат се върху хартия за печене и се запичат в предварително загрята фурна, за около 15 мин.
Паниран пангасиус на фурна
Необходими продукти:
1 кг. риба пангасиус, сол, соев сос, лимонов сос
За марината:
½ ч.ч. брашно, ½ ч.ч. галета, млян черен пипер, сух девесил, мащерка
Начин на приготвяне:
Рибата се маринова със солта, соевият сос и лимоновият сос, като е добре да поседи в сместа около половин час. След това филетата се потапят в предварително подготвената марина. Подреждат се едно до друго в застлана с пекарска хартия тава, намаслена предварително. Отгоре рибата се поръсва с олио или зехтин. Пече се в предварително загрята фурна на 200 °C.
Забележка – може да се пече и в плик за печене.
Панирани пържоли на фурна
Необходими продукти:
500 гр. свински пържоли (4-5 броя), 3 яйца, 60 гр. настърган кашкавал, 2 с.л. брашно + брашно за овалване на пържолите, 3 с.л. галета, 1/2 връзка копър, 1/2 връзка магданоз, черен пипер, сол, олио
Начин на приготвяне:
Пържолите се начукват добре. Посоляват се, поръсват се с черен пипер и се овалват в брашно.
Панировката се приготвя, като настърганият кашкавал се смесва с 2 с.л. брашно, галетата, копъра и магданоза и се прибавят при разбитите яйца. Разбърква се добре и при нужда се добавя вода или прясно мляко. Сол и черен пипер се добавят на вкус.
Пържолите се овалват в сместа и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Отгоре се поливат с олио или зехтин. Тавата се покрива с алуминиево фолио. Пекат се около 50 мин. в предварително загрята фурна, при 220 градуса. След това фолиото се маха и се дозапичат.
Коментари