Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Нежната белтъчна целувка: Малко продукти, много правила

Нежната белтъчна целувка: Малко продукти, много правила

Целувки

Целувката е нежен и свеж десерт. Божествено удоволствие! Именно поради тази причина французите, които имат фин вкус в готвенето, са дали името на този прекрасен деликатес "Kiss".

Съставът е съвсем прост – белтък и захар и може да се приготви у дома от всяка домакиня.

Понякога се прибавя и малко брашно или нишесте. Но не мисля, че малкият брой продукти улеснява приготвянето на целувките. Белтъчната целувка е много фин и елегантен десерт! Има три начина, по които можете да си приготвите целувки.

Първият е френски – той се счита за най-лесен. Охладените белтъци се разбиват на сняг с малка щипка сол и постепенно добавяне на захар. Тестото е готово, когато повдигнете с лъжица и то се задържи и не пада.

Испанското меренге се приготвя, като към белтъците се прибавя горещ захарен сироп. Под непрекъснатото биене на белтъците с миксер постепенно се прибавя горещият захарен сироп до получаването на гъста маса, от която могат да се шприцоват сладките.

Швейцарското белтъчно тесто се приготвя, като белтъците се разбиват на водна баня до получаването на гъста маса.

Независимо от начина, който ще използвате, е необходимо да спазвате някои основни правила:

Целувки с малини

- Белтъците трябва да бъдат много пресни и така може да се постигне желаната гъстота;

- Бъдете внимателни, когато отделяте белтъка от жълтъка;

- Чупете яйцата в отделен съд, за да не възникнат непредвидени ситуации;

- По-добре е да използвате пудра захар;

- Когато разбивате белтъците, добре е да прибавите щипка лимонена киселина;

- Когато използвате приборите за приготвяне на белтъчното тесто, те трябва да са абсолютно чисти (да няма мазнини) и да са абсолютно сухи;

- Добавете и щипка сол, за да си улесните разбиването;

- Ако според рецептата е необходимо да използвате брашно или нишесте, е добре предварително да ги пресеете;

- Тавата, в която ще печете целувките, трябва предварително да е застлана със специална хартия;

- Използвайте стъклена, метална или керамична купа при разбиването;

- Температурата за печене на целувките не трябва да надвишава 110 градуса.

Макар продуктите да са малко при приготвянето на този десерт, той е с доста висококалорично съдържание – 235 калории на 100 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest