Напоследък все повече диетолози наблягат на безглутеновите режими на хранене и изтъкват техните предимства. А освен за справяне с излишните килограми те се превръщат и в необходимост за хората, имащи алергия от глутеновите храни. Ето защо тук сме Ви подбрали 3 интересни рецепти за приготвянето на безглутенови десерти:
Австрийски безглутенови [кнедли от кайсии]
Необходими продукти: 1 кг картофи, 800 г кайсии, 2 с. л. масло, 200 г безглутеново брашно, 2 яйца, 18 бучки кафява захар, щипка сол, щипка канела
Начин на приготвяне: Измитите картофи се пускат във вряща вода за 30 минути, обелват се и се намачкват. Кайсиите се разполовяват, отстраняват се костилките им и на тяхно място се слага по бучка захар. Затварят се отново. Към картофите се добавят разбитите яйца, безглутеновото брашно, 2 с. л. разтопено масло и всичко се разбърква.
Подправя се с канелата и солта. С тази смес се покрива всяка кайсия, така че да се получи топче. В голям съд се кипва подсолена вода и кнедлите се варят за около 15 мин. Когато започнат да изплуват на повърхността, се изваждат, отцеждат се и се сервират.
Джинджифилово-лимонен пай
Необходими продукти: 400 г безглутенови джинджифилови бисквити, 3 лимона, 3 жълтъка, 450 г подсладено кондензирано мляко, 100 г разтопено масло, 1 ванилия, 5 с. л. кафява захар, 2 с. л. обикновена захар
Начин на приготвяне: От натрошените бисквити и маслото се приготвя тесто, с което се покрива дъното на тавичка за сладкиши. С миксер се разбиват настърганата кора на лимоните и сокът им (оставят се няколко резена за украса), жълтъците, ванилията и захарта. Когато сместа започне да набъбва, се добавя и млякото. Тази смес се изсипва върху бисквитената платка и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато сладкишът е готов, се украсява с оваляните в захарта лимонови резени.
Бисквитки с круши
Необходими продукти: 2 1/2 ч. ч. брашно от елда, 1 жълтък, 125 г масло, 3 круши, 1 ч.л. лимонов сок, 3 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне: Крушите се обелват, почистват от семките и се пасират заедно с лимоновия сок и белтъка. В купа се смесват брашното и маслото, намачкват се с пръсти, добавя се пудрата захар и сместа от круши. Всичко се разбърква добре и тестото се оставя на студено за 1 час. Когато е готово, се разточва на кора и с помощта на сладкарски формички се изрязват сладки, които се пекат до порозовяване в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Коментари