Да разбиембелтъците на пяна далеч не е толкова трудно колкото да разбием белтъци на сняг. Белтъците на пяна могат да се добавят към много ястия като кремове, суфлета, сладкиши, глазури и др., като по този начин олекотят сместа.
И въпреки че разбиването на белтъци на сняг не е сложно, трябва да се спазват и някои правила, за да си гарантирате винаги добър резултат. На първо място съдът, в който ще разбиваме белтъците, трябва да бъде чист и напълно сух.
Не се препоръчва той да е пластмасов, дървен или алуминиев, защото от тях по принцип трудно се отстраняват наслоените мазнини и може да не са напълно чисти. Следва отделянето на белтъците от жълтъците и разбиването им.
Препоръчва се да се разбиват белтъци, които са със стайна температура, защото това ще отнеме по-малко време. Към тях трябва да се добави щипка сол, както и захар, ако има такава предвидена в рецептата.
По време на разбиването миксерът трябва да се движи бавно в една посока, като се обхождат внимателно всички части от обема на белтъците. Разбъркването започва от ниска до средна скорост и се бърка до образуването на мека пяна.
Ако след това продължите да бъркате на по-висока скорост, от меката пяна ще се получи твърд сняг, чиято твърдост ще зависи от количеството захар, както и от това, кога е добавена – в началото или в края на разбиването.
Коментари