Искате белтъци, които изглеждат като сняг? Вижте как можете да ги направите така и кои са факторите, които влияят на получаването на желания от вас сняг.
Мазнина – дори малки следи от нея биха повлияли сериозно на разбиването на белтъците на сняг. Счупете и отделете белтъците от жълтъците, както е показано на горната снимка, като първите поставете в съвсем суха и чиста купа.
В белтъците не трябва да има остатъци от жълтъците, тъй като те съдържат мазнина. Бъркалките, които ще използвате по-късно също трябва да са сухи и чисти. Хубаво е да не използвате пластмасови съдове, тъй като те добре абсорбират мазнината и могат да останат мазни, дори след старателно измиване.
Температурата и времето – белтъците трябва да са със стайна температура, а не студени, когато започнете тяхното разбиване. При стайната температура яйченият протеин е по-еластичен и ще се образуват по-хубави въздушни балончета. Студените белтъци изискват по-дълго разбиване и повече усилия.
Киселини – ако добавите при разбиването малко киселина като лимонов сок или оцет помагате на белтъците да достигнат пълния си обем и твърдост. Използвайте ¼ ч.л лимонов сок за 1 белтък.
Сол – добавяйте за по-лесното разбиване на белтъците, дори когато те ще се използват за сладки изделия. Сложете я преди да започнете разбиването.
Захар – разбитите със захар белтъци стават на хубав и твърд сняг. Тя служи за стабилизиране и помага за достатъчната твърдост, защото изсмуква водата от структурата на белтъка. Моментът на добавяне на захарта е много важен за разбиването. Ако искате да добавите ¼ ч.ч. захар или по-малко е хубаво да я сложите още в началото.
Ако ще използвате повече захар започнете бавно да я добавяте, когато белтъците са разбити хубаво на не твърд сняг. И в двата случая добавяйте захарта бавно отстрани на купата, в никакъв случай директно в центъра.
Степен на разбиване на белтъците – започвайте от по-ниска към по-висока степен на разбиване. На по-ниската степен разбивайте докато получите хубава пяна, а след това увеличете към средна и най-висока скорост.
Време - веднага след като е разбит белтъчения сняг трябва да се използва, тъй като след около 5 минути структурата му започва да се разваля.
Като сме на темата разбиване на белтъци, предлагаме да прегледаш и следните теми:
- как стават белтъците на пяна;
- защо не стават белтъците на сняг;
Коментари