Хипотиреоидизмът се характеризира с намалена изработка на тиреоидни хормони. Липсата на тези хормони води до проблеми, свързани с повечето органи.
При хипотиреоидизъм трябва да се спазва определен режим на хранене. Той акцентира върху стимулацията на окислителните процеси в организма.
Ограничаването на енергийната ценност на храната трябва да става за сметка на въглехидратите и в по-малка степен за сметка на мазнините.
Важно е да се ограничи консумацията на продукти, богати на холестерол – животински мазнини, мазни меса, мазна риба, субпродукти, масло, сметана, захар, мед, сладко, тестено.
Трябва да се набляга върху продукти, които са богати на растителна целулоза – зеленчуци и плодове, които не са сладки. Целулозата създава усещане за ситост при малко калории.
Трябва да се ограничи консумацията на сол. Добре е храненето да става на пет-шаст приема, за да не се допуска огладняване. Препоръчва се консумацията на ръжен и пълнозърнест хляб.
Не са позволени тестени изделия от бутер тесто и от тесто, приготвено с мая. Може да се консумират до три яйца седмично, препоръчително рохко сварени.
Препоръчва се консумацията на мляко, млечно-кисели напитки, немазна извара, обезсолено сирене. Може да се консумира сметана, но от растителен произход.
Ограничава се консумацията на макарони и бобови култури. Препоръчва се консумацията на сурови, печени и сварени зеленчуци.
Ограничава се консумацията на гъби, ряпа, спанак, лапад. С десертите трябва да се внимава. Ограничава се консумацията на сладки кремове, сметанов сладолед и шоколад.
Коментари
А има хора, които са болни и четат с пълно доверие. Засрамете се!