Ако се храните здравословно, ограничаването на приема на мазнини обикновено не е необходимо.
Въпреки това при определени обстоятелства изключването на мазнините от вашата диета може да бъде от полза.
В тази статия ще ви представим 5 храни, бедни на мазнини, които са изключително важни за поддържане на добро здраве и задължителни за всяка балансирана диета.
Листни зеленчуци
Листните зеленчуци почти не съдържат мазнини и са богати на полезни витамини и минерали, включително калций, калий, фолиева киселина, витамин А и витамин К.
Те имат свойството да предпазват от определени състояния като сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. Част от листните зеленчуци са къдраво зеле, спанак, рукола и маруля.
Плодове
Плодовете са отличен вариант, ако искате нещо сладко, с ниско съдържание на мазнини. Почти всички плодове са бедни на мазнини и с високо съдържание на витамини, минерали и фибри. Редовната консумация на плодове с високо антиоксидантно съдържание може да намали вредата от свободните радикали.
Бобови растения
Бобовите растения, известни още като варива, са боб, грах и леща. Те имат ниско съдържание на мазнини и не съдържат холестерол. Освен това те са с високо съдържание на фибри, протеин, витамини от група В и основни минерали като магнезий, цинк и желязо. Бобовите растения могат да намалят кръвното налягане и холестерола, както и да управляват нивата на кръвната захар.
Сладки картофи
Сладкият картоф е зеленчук с ниско съдържание на мазнини. Един среден по размер сладък картоф съдържа само 1.4 g мазнини. Освен че са бедни на мазнини, сладките картофи съдържат витамин А, витамин С и няколко витамина от група В. Богати са и на минерали като калий и манган. Сладките картофи имат високо съдържание на бета-каротин, антиоксидант, който може да намали риска от някои заболявания на очите.
Кръстоцветни зеленчуци
Кръстоцветните зеленчуци са мощен източник на хранителни вещества, включително фибри, фолиева киселина, други минерали, както и витамините С, Е и К. Едни от най-често срещани са броколи, карфиол, брюкселско зеле, зеле и ряпа. Кръстоцветните зеленчуци са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на вещества, известни като глюкозинолати, които имат противоракови ефекти.
Коментари