С прехвърлянето на средната възраст все повече се налага да обръщаме внимание на това, което поставяме на трапезата си. Вижте от какви хранителни продукти трябва да изобилства менюто ни, за да се радваме на крепко здраве, дори и след навършване на 50 години.
– броколи – те са богати на витамин А, витамин С, витамин В9, витамин К, фибри и куп полезни вещества. Благодарение на състава си подсилват имунната ни система и се грижат за здравината на костите ни. Освен това подсилват и очите;
– кейл – кейлът е листен зеленчук, който започва да добива популярност в България едва през последните години. Източник е на омега-3 мастни киселини, фосфор, калий, желязо, калций, мед, магнезий, фибри. Богат е на витамин К, витамин А, витамин Е, витамин С и витамин В-комплекс. Редовната консумация на кейл подпомага съсирването на кръвта и влияе благотворно на очите и костите;
– скумрия – източник е на омега-3 мастни киселини, цинк, натрий, калий, витамин В1, витамин В2, витамин В5, витамин В6, витамин В12. Тя нормализира кръвното налягане, намалява опасността от инфаркт и подобрява работата на очите. Способства и за по-добрия вид на кожата;
– кисело мляко – то е изключително полезно за стомашно-чревния тракт. Смята се, че нормализира кръвното налягане, предпазва от появата на някои ракови заболявания, а също и от настинка. Освен това се грижи за зъбите и венците;
– круши – плодът на растението е богат на калций, калий, желязо, фосфор. Източник е също на витамин В2, витамин В4, витамин В9, витамин С. Смята се, че приемът на круши оказва положителен ефект върху фигурата ни, а предпазва от рак на дебелото черво;
– боровинки – Нормализират нивото на холестерола и кръвната захар. Смята се, че имат и общоукрепващ ефект, тъй като съдържат манган, магнезий, калий, желязо, цинк, фосфор. Богати са на витамин С, витамин К, витамин В4.
Коментари