Gotvach.bg»Статии»Любопитно»4 от най-скъпите хранителни съставки в света

4 от най-скъпите хранителни съставки в света

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
456
4 от най-скъпите хранителни съставки в света

От добавяне на шафран към индийски храни и ванилия към печени изделия, използване на оцет за салатен дресинг и гъби за екзотично вкус, вече може и да имате понятие от редките кулинарни съставки!

Прочетете тази публикация, за да разберете защо те са на толкова високи цени и са най-скъпите видове храни в света.

Шафран

Най-скъпите храни: Шафран

Тази ароматна подправка е изсушената тичинка на цветето на минзухар. Всяко цвете произвежда само три тичинки, всяка от които трябва да бъде набрана ръчно и изсушена по естествен път. Макар че малко от тази подправка е полезна, са необходими цветя, покриващи площ, която е с размерите на футболно игрище, за да произведе само около 500 килограма шафран! В съчетание с трудоемкия процес, не можете да се оплачете, че шафранът е по-скъп от златото, нали!

Ванилия

Друга позната съставка, това също е търсена подправка, която всъщност е доста скъпа е ванилията. Произхожда от ваниловата орхидея, подобно на лоза растение, произхождащо от Мексико и Гватемала. Въпреки това ванилията се култивира най-вече в Индонезия, Китай и Мадагаскар. Това, което прави ванилията специална, са редките ѝ цветя, които цъфтят само за няколко часа в годината. Времето за опрашване е по-малко, а на шушулките ванилия са необходими две години време за ферментация, за да отделят вкус и аромат.

Истински балсамов оцет

Най-скъпите храни: Балсамико

Aceto Balsamico Tradizionale или традиционният балсамов оцет е защитен от закона и отнема минимум 12 години за производство! Гроздето Требиано и Ламбруско, отглеждано в района на Емилия Романя в Италия, се събира за направата на този оцет Балсамико. Изцеденият сок заедно с кожата семките и дръжките на гроздето, се слага на открит огън да заври и по-късно се съхранява в дървени бъчви.

Мацутаке гъби

Най-скъпите храни: Мацутаке

Известни също като гъби Майтаке, това са най-скъпите гъби в света с цени над 4000 USD за килограм. Почти изчезналите гъби имат силен и пикантен аромат и вкус и месеста текстура. Докато растат в няколко части на света в Северна Америка, Европа и Азия, най-популярните идват от Япония. Те са лесни за събиране, но е предизвикателство за намиране, тъй като се намират в подножието на японски червени борови дървета, покрити под легло от листа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest