Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-луксозните и скъпи хранителни съставки в света

Най-луксозните и скъпи хранителни съставки в света

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
72
Най-луксозните и скъпи хранителни съставки в света
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
Качество без компромис:
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
65.00 лв.

Приготвянето на храна и представянето ѝ след това на хората по елегантен и стилен начин се счита за голямото изкуство. Лесно е да се направи оценка и цена на ястието според съставките вложени в него.

Ако съставките на приготвената храна са скъпи, от това естествено следва и цената му да е по-висока, но ако съставките на ястието са евтини и обикновени, то това автоматично намаля стойността му.

Храната, която се консумира от определено лице, също показва и неговата класа. Тези от тях, които имат големи възможности, се радват на изключително луксозна храна и средата, която посещават е на по-високо ниво, докато хората с ниски доходи не могат да си позволят лукс храна и се наслаждават само на продукти, съставки и храна в зависимост от техния статус.

В този свят има стотици най-скъпи съставки, използвани при приготвянето на храна, които много от нас дори не сме виждали, чували и опитвали.

Най-луксозните и скъпи хранителни съставки в света

Тези лукс съставки се считат за скъпи, защото не са често на разположение на пазара, както и подготовката на подобни съставки е много трудна. Ястията, приготвени с помощта на тези елементи, са най-скъпите и луксозни, сготвени с много внимание, фантазия и професионализъм.

Белият трюфел е водещ в класацията със своите цени от 3000 до 5000 долара. Тази чудна и безбожно скъпа гъба се счита за единствена по рода си лукс съставка, която расте предимно в Италия, Франция и Хърватия. Трюфелите се отглеждат много трудно и за намирането им се ползват кучета, специално обучени да ги търсят. Използват се за тестени изделия, ястия с яйца, месо и сирене.

Шафранът е характерен със своя цвят и с това че е най-скъпата подправка в света. Добива се от цветовете на шафранов минзухар и цъфти само веднъж в годината. Колкото и известен да е шафранът, той не е достъпен за всеки. С характерен горчив вкус и ярък цвят и хората докоснали се до вкуса му го описват като вкус на сено. Цената му за килограм може да достигне до 10000 евро, като цената му се оценява според сорта, цвета, вкуса и аромата. Характерния му златисто-жълт цвят го прави предпочитан от много кулинари по света.

Най-луксозните и скъпи хранителни съставки в света

Ванилията е другата най-скъпа съставка в света. Всички знаем за прахообразните малки пакетчета, които купуваме за ароматизиране на десерти и сладкиши. Но ванилията далеч не е това, което сме свикнали да ползваме. Ваниловата орхидея цъфти само за няколко часа в годината, и малка част от цветовете ѝ се опрашват само от един вид пчели. Изключително трайна подправка е и при правилно съхранение може да издържи до 36 години. Цената на истинската ванилия варира между 3000-4000 долара.

Копи Лувак е най-скъпото кафе в света. Цената му варира между 500 и 1500 евро за килограм. Използва се масово в Япония и Америка. Кафето се извлича от животно наречено палмова цибетка, което го прави уникално и много скъпо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest