Малко оцет може да подобри вкуса на всяко ястие. Той е здравословна и лека добавка към повечето салати, а киселият му вкус всъщност намалява нуждата от сол.
Налице е умопомрачително разнообразие от оцети - от леки до по-тежки и винаги можете да намерите такъв, който отговаря на вашето небце.
Съставихме списък с пет вида оцет, с които трябва да се запасите, за да добавите повече характер и вкус към вашите ястия.
Балсамов оцет
Ако някоя подправка наистина заслужава да бъде наречена великолепна, това трябва да е популярният балсамов оцет. Направен от сладкото грозде Требиано, което расте в северния регион на Италия, близо до Модена, той е отлежал точно като хубаво вино. Балсамовият оцет постига перфектния баланс между сладки и кисели вкусове, а богатите му, сложни вкусове са завършени с нотка на дървесност. Придава страхотен завършек на повечето ястия и извежда най-доброто от солените храни като сирена, както и сладкия вкус на плодовете.
Ябълков оцет
Любим сред готвачите в много страни, ябълковият оцет придава вкусен кисело-плодов вкус към всяко ястие. Макар че е най-подходящ за салатни дресинги и различни маринати, можете да го използвате и за приготвяне на пасти от подправки и да го добавяте към ястията си по време на готвене.
Червен винен оцет
Той се съчетава много добре с европейската кухня и често върви с пресни и сухи билки и плодове като горски плодове. Висококачествените червени винени оцети често са резултат от изискани вина, отлежали в дървени бъчви. Вкусовете са пълни и сложни и наистина подобряват маринатите и печените храни. Оцетът подчертава сладостта на плодовете като пъпеши и горски плодове и е чудесно допълнение към прясна салца и салатни дресинги.
Оризов оцет
Неразделна част от азиатското готвене, оризовият оцет има бледожълт оттенък и много чист и изтънчен вкус. В Япония, откъдето се смята, че произхожда, е от съществено значение за приготвянето на суши. Салатите и пържените ястия имат страхотен вкус, когато са поръсени с този тип оцет, както и супите и ястията с юфка.
Малцов оцет
Богатите вкусове на този тъмнокафяв оцет го правят много популярен в Обединеното кралство, където често се използва като акомпанимент към много обичаните от британците риба и чипс. Той се получава от покълването на ечемичени ядки, които разграждат нишестето и образуват захар. Отличителният вкус е резултат от процеса на стареене. Можете да го използвате за мариноване и като акомпанимент към солени, пържени храни.
Коментари