Gotvach.bg»Съвети»Колко време ферментира второто вино?

Колко време ферментира второто вино?

Колко време ферментира второто вино?

Виното е класическа напитка, позната от Древността. Най-ранното производство на вино започва в Китай, Грузия, Армения и Иран. По-късно се разпространява в Древна Гърция и Древен Рим.

Виното се цени високо заради своя мирис и аромат. То има значителна символика в религията и историята.

Днес съществуват хиляди марки вина, които се произвеждат по цял свят.

Процесът на винопроизводство минава през най-важния и задължителен етап на ферментация. Това е метод за енергетична продукция в клетка, в която няма кислород. То може да се осъществява по различен начин:

- В дървени бъчви;

- В метални кадуси;

- При контролирани температурни условия;

- При естествени температурни условия.

Съществува т.нар. ферментация на първо и на второ вино. При първото вино процесът се нарича бурна ферментация. Тя трае около 5-6 дни.

След това настъпва етапа на ферментиране на второто вино. Това е вино, което се получава след източването на самоток-а, което настъпва след първата ферментация. Характерното за този процес е, че се добавя допълнително захар и вода към джибрите.

Тази ферментация се нарича още тиха ферментация. Тя има продължителност от 2-3 седмици. През нея протичат физико-химични процеси, след които виното се избистря и окачествява като младо вино.

Също така по време на тихата ферментация останалото количество захар се доразгражда. По този начин се получава второто вино, което е по-слабо и разредено от първото.

Някои хора обаче предпочитат да пият от второто вино, тъй като то е със значително по-лек вкус. Освен това неговите вкусови качества далеч не отстъпват пред тези на първото, което е произведено от гроздов сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати