Кога ще източите виното от джибрите зависи от това дали възнамерявате веднага след това да го консумирате или ще го оставите да отлежава няколко години преди да му се насладите.
Вината, които са предназначени за консумация след приготвянето им, се източват до десетия ден след приключването на бурната ферментация.
Те се прехвърлят в чист съд с капак, където се оставят да ферментират(т.нар. тиха ферментация) до готовност. В него трябва да е пробит отвор, от който да е изведен маркуч и единият му край да е потопен в бурканче с вода.
Готови са за консумация, когато се избистрят. Времето варира в зависимост от сорта грозде, захарността и температурата в границите на 40-45 дни.
Когато приготвяте вино, предназначено за отлежаване, отделянето му от джибрито става на 20-25 дни от бурната ферментация. След това процесът е аналогичен.
Виж също каква трябва да е захарността на виното, слага ли се захар на виното, как се избистря виното и как да предпазим виното от вкисване.
Коментари