Gotvach.bg»Съвети»Кога да източим виното от джибрите?

Кога да източим виното от джибрите?

редакция:
MarianeMariane
Джедай
254955
Кога да източим виното от джибрите?
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.

Кога ще източите виното от джибрите зависи от това дали възнамерявате веднага след това да го консумирате или ще го оставите да отлежава няколко години преди да му се насладите.

Вината, които са предназначени за консумация след приготвянето им, се източват до десетия ден след приключването на бурната ферментация.

Те се прехвърлят в чист съд с капак, където се оставят да ферментират(т.нар. тиха ферментация) до готовност. В него трябва да е пробит отвор, от който да е изведен маркуч и единият му край да е потопен в бурканче с вода.

Готови са за консумация, когато се избистрят. Времето варира в зависимост от сорта грозде, захарността и температурата в границите на 40-45 дни.

Когато приготвяте вино, предназначено за отлежаване, отделянето му от джибрито става на 20-25 дни от бурната ферментация. След това процесът е аналогичен.

Виж също каква трябва да е захарността на виното, слага ли се захар на виното, как се избистря виното и как да предпазим виното от вкисване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен