Когато чуете термина захарност на вино, това означава, че става въпрос за това да се определи и промени съдържанието на захар в гроздето, което става за ферментация.
Правила за определяне захарност на вино
Ето какви правила трябва да се спазват, когато се определя захарността на виното:
- За да си направите домашно бяло вино, неговата захарност трябва да бъде между 19 и 21 %, но това количество не трябва да бъде надвишавано;
- За да направите червено вино - трябва да е между 20 и 22 %.
Как се изчислява захарността
Когато се добавя един килограм захар на 100 кг каша от грозде. По този начин лесно можете да изчислите нужното количество захар, за да се получат процентите, които споменахме по-горе;
Щом вече сте изчислили колко захар ви е нужна, тя трябва да бъде разтворена в малко количество от гроздовата каша и чак след това да се добави към общото количество, като е препоръчително, след като се добави захарта, да се разбърка много хубаво, за да може захарта да се разтвори добре.
Вече знаете как се определя захарността на виното и можете сами да си приготвите качествено вино в домашни условия.
Вижте също как се предпазва виното от вкисване, защо се газира виното, как да повишим градуса на виното и какви билки се слагат във виното.
Коментари