Когато виното се газира, без това да е търсен ефект, това се счита за негов „недостатък“. Какво причинява това не непременно неприятно газиране?
Защо се газира виното
Обикновено това е инцидент на вторична ферментация в бутилката или друг съд за съхранение, същото явление, на което производителите на шампанско разчитат и внимателно го наблюдават, за да получат онази възхитителна пукаща и пяна, която всички обичаме толкова много в нашето шампанско.
Нарочно или случайно, вторичната ферментация просто се отнася до втори кръг на ферментация, онова нещо, което се случва, когато дрождите се хранят със захар и я метаболизират в алкохол и въглероден диоксид. Виното може да е било бутилирано твърде младо или с твърде много остатъчна захар и някои дрожди са се възползвали.
Технически погледнато, малко газиране във ви вино няма да ви навреди. Това не е вреден газ или доказателство за наличие на някакво странно същество във виното.
Това просто показва, че ферментационната част от процеса на винопроизводство не е спряла напълно, когато винопроизводителят е смятал, че е така. Достатъчно активни дрожди попадат в бутилката, за да се нахранят с малко захар и да произведат газиране и малко повече алкохол.
От друга страна, захарта, с която се хранят, идва от вашата бутилка вино, което означава, че очарователният малък микроорганизъм може да е променил вкуса или баланса на виното като цяло. Промяната може да е лека, но в зависимост от това дали сте купили виното и колко сте платили, може да е достатъчно да поискате нова бутилка - ако не сте пили много и продавачът на виното е разумен.
И ако не знаете - с газирано вино може да сготвите идеален винен кебап.
Вижте още разликата между просеко и шампанско
Коментари