За получаването на цвета на виното има стара градска легенда. Някои твърдят, че цветът на червеното вино произлиза от черното грозде, цветът на бялото вино - от бялото грозде, а цветът на розовото вино – от смесването на бялото и черното грозде. Но това изобщо не е така. И бялото, и червеното вино не получават цвета си от гроздето. Е как тогава става това, че тези вина са оцветени?
Както е известно на всички, има три вида вина: бяло, червено и розово. Определянето на конкретен цвят вино е доста сложен процес. Цветът на виното няма нищо общо с вида и сорта грозде. Той зависи изцяло от процеса на ферментация на вино. Цветът е свързан с отделянето на дръжките и люспите на гроздето.
При производството на бяло вино е важно изстискването на гроздето и веднага след това се извличат дръжките и кората на гроздето, защото те имат ефект върху цвета. След разграничаването на дръжките от кората се получава бял цвят вино.
При производството на червено вино не се извличат и отстраняват дръжките и кората. Процесът на ферментация включва и гроздовите обвивки, откъдето се определя, че виното е червено.
Произвеждането на розово вино е почти като червеното. Разликата е, че люспите и дръжките престояват по-малко време заедно, след което се махат. Затова фенолите, дъбилните вещества и плътността на цвета са по-леки от тези на червеното вино.
Коментари