Цветните чайове са много разпространени не само в Китай, родината на чая, но и навсякъде другаде по света. Наричат се така, защото към основните чаени листа се добавят и цветя като лотос, роза, жасмин, личи и др. В България такива чайове наричаме билкови и не добавяме истински чай към тях, а правим запарка само от съответните цветя или билки, които в повечето случаи са изсушени. Типичен пример за това е чаят от лайка.
Според китайската философия обаче към цветовете винаги трябва да се добавят и истински чаени листа, защото иначе е спорно да се каже дали пием чай или просто цветна вода.
Ето какво е важно да знаете за цветните чайове и как можете да си ги приготвяте сами, като в случая става въпрос за азиатското, или по-точно за китайското схващане за чая:
1. За да си направите сами цветен чай, трябва да знаете, че правилната комбинация, която важи в почти всички случаи, е ароматът на сварения цветен чай да е около 70 % в полза на самия чай и около 30 % на цветето;
2. Какъв вид цвете ще изберете и какъв вид чай; зависи от вкусовите Ви предпочитания, но се счита, че силните чайове се смесват с цветя, които имат силен аромат и обратното - цветята с не толкова подчертан аромат се смесват с по-слабите чайове;
3. Характерни за Китай комбинации са смесването на червен чай с роза или с личи, на златен лотос със зелен чай и може би най-популярната - на зелен чай с жасмин;
4. Повечето китайски цветни чайове получават наименованието си от името на цветето, което е използвано за приготвянето им;
5. Цветните чайове се ароматизират до 4 пъти, като ако са ароматизирани/опушени 4 пъти, това означава, че чаят е наистина висококачествен. Чайовете, които се ароматизират само веднъж; се считат за долнопробни, пият се от бедното население и никога не се поднасят на гости;
6. При сервирането на цветен чай, можете за естетика да добавите лист от самото цвете директно в чашата или да го сложите в чинийката към него;
7. Макар в България да е прието цветният чай или билковите чайове да се пият с мед, избягвайте да го слагате директно в каната. Трябва да се усети истинския вкус и аромат на чая, а всеки, който пожелае, може допълнително да добави подсладител според индивидуалните си предпочитания.
Коментари