Зеленият чай е по-полезен от черния, твърдят учени. Това се дължи най-вече на факта, че листенцата на зеления чай се подлагат на много по-малка обработка, което запазва полезните му свойства.
А иначе зеленият и черният чай се произвеждат от едно и също растение, просто листенцата са събрани по различно време. Най-полезен е белият чай, тъй като в него напълно се запазват витамините и микроелементите.
За производството на белия чай се използват най-горните неповредени листенца, които се подсушават леко и се държат на пара не повече от минута.
Белият чай забавя процесите на стареене на организма, предпазва от редица заболявания, укрепва сърдечно-съдовата система, помага за по-бързото заздравяване на рани, защитава от вируси и бактерии.
Зеленият чай се прави, като след събирането на листата те веднага се изсушават. Минималната обработка позволява да се запазят полезните свойства.
Зеленият чай активизира жизнените сили на организма, нормализира обмяната на веществата, работата на сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт, предпазва от кариес и укрепва кръвоносните съдове.
Жълтият чай се прави, като се събират само пъпките на растението и се държат над пара, а след това се завиват в специална тъкан или хартия и се подсушават.
Жълтият чай нормализира кръвното налягане, работата на сърдечно-съдовата система, активизира умствената дейност. Червен чай се получава, когато се съберат листенца от възрастни растения в момента на пълна зрялост и се изсушат два пъти, докато не станат кафяви или червеникави.
Червеният чай забавя стареенето на кожата, укрепва имунната система, намалява кръвното налягане и съдържанието на вреден холестерол в кръвта.
Черният чай се прави от листенца, събрани от възрастни растения. Процесът на обработка включва много етапи, сред които навиване и сушене.
Черният чай намалява риска от възникване на много заболявания на стомаха, червата и гърдите. Той нормализира работата на сърдечно-съдовата система, убива микробите, които предизвикват диария и пневмония, намалява нивото на вредния холестерол в кръвта.
Коментари