Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Светлозелени чайове - кои са и какво трябва да знаете?

Светлозелени чайове - кои са и какво трябва да знаете?

Светлозелени чайове

В азиатските държави и особено в Китай и Япония пиенето на чай е истински ритуал. За тази цел обаче трябва освен да се запознаете с начина на сервиране на чай и начина, по който се запарва, така и с различните видове чай. Прието е да се прави разграничение между черен чай, червен чай, жълт чай, бял чай, зелен чай и светлозелен чай.

В случая ще се впуснем в подробности относно последния вид чай, тъй е по-малко известен на нас, европейците, което е съвсем незаслужено.

Светлозеленият чай е наричан така заради цвета на запарката, която се получава, след като бъде направен. Той е определено силен чай с леко солен вкус и богат аромат. Има различни видове чай, но в Китай, родината на чая, най-разпространени са 3 вида светлозелен чай. Ето кои са те:

1. Олонг

Този небезизвестен светлозелен чай, който първоначално се е отглеждал само в Китай, вече се култивира и в редица други азиатски държави. Интересното е, че макар да е класифициран като светлозелен, той често може да придобие и откровено зелен цвят или дори черен.

2. Тиен Куан-ин

Олонг е светлозелен чай

Може да бъде висококачествен престоял чай или по-долнопробен и доста по-евтин, но пак с приятен и мек вкус. Името на този светлозелен чай идват от името на богинята на милосърдието, която се нарича Куан-ин, а само "тиен" означава "металически". С него са свързани различни легенди, но според най-разпространената будист, чието име се е изгубило назад във времето, поднасял всяка сутрин пред статуята на Куан-ин пресен чай, за да се отблагодари за добрината ѝ. Един ден статуята оживяла и разказала на будисткия монах за растение, което растяло в пукнатината на скала и от което също можело да се приготви вкусен чай. Заръчала му да вземе растението със себе си, да го отгледа и да споделя вкуса и аромата му със своите близки и приятели, които не трябва никога да забравя. Така и станало и чаеното храстче било кръстено Куан-ин, а заради червеникавият като ръжда оттенък на чаените листа, било добавено и името тиен, което в превод е металически.

3. Та Хунг Пао

Чаят Та хунг пао е светлозелен чай и е един от най-скъпите в света

Изключително скъп чай не само заради богатия и наситен вкус и аромат, който притежава, но и заради малката реколта, която дава. Поради тази причина е известен и като Бижуто на всички чайове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest