Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Добавете оцет към млякото и вижте какво се получава

Добавете оцет към млякото и вижте какво се получава

Приготвяне на извара

Само с няколко лъжици оцет и мляко имате възможност да си приготвите вкъщи невероятно вкусно, но и бюджетно домашно сирене. Не вярвате? Прочетете следващите редове и се убедете сами!

На първо време обаче да видим защо ще харесате тази рецепта.

- Прости съставки: Нужни са само мляко и оцет – не е необходимо никакво сложно оборудване или добавки;

- Бързо и лесно: Готово за по-малко от 30 минути с минимални усилия;

- Възможност за персонализиране: Използвайте различни видове мляко (пълномаслено, обезмаслено или на растителна основа) и подправки според вашия вкус;

- Универсално: Домашното сирене е идеално за салати, сандвичи, закуски или като основа за по-сложни рецепти;

- Бюджетно: Спестете пари, като правите сирене у дома, вместо да го купувате готово.

Необходими продукти за бюджетно сирене

Извара

За около 1–1, 5 чаши сирене

- 4 чаши пълномаслено мляко (или всяко мляко по ваш избор - животинско или растително);

- 2-3 супени лъжици бял оцет (или лимонов сок за цитрусов привкус);

- сол на вкус (по желание);

- добавки по избор: пресни билки, чесън на прах, черен пипер или мед за сладко сирене.

Инструкции стъпка по стъпка

Стъпка 1: Загрейте млякото

Изсипете млякото в тенджера и го загрейте на средно слаб огън, като разбърквате от време на време, за да не загори. Загрейте млякото, докато се образуват малки мехурчета по краищата и се издигне пара, но не го оставяйте да заври.

Стъпка 2: Добавете оцета

Отстранете тенджерата от котлона и бавно добавяйте оцета – по една супена лъжица, като разбърквате. Ще забележите, че млякото започва да се подсирва почти веднага. Протеините се разделят на извара (твърда част) и суроватка (течна част). Спрете да добавяте оцет, след като изварата се отдели напълно и суроватката изглежда бистра или леко жълтеникава.

Стъпка 3: Прецедете изварата

Постелете гевгир с тензух или чиста кухненска кърпа и го поставете върху купа, за да улови суроватката. Внимателно изсипете изварата и суроватката в гевгира, за да отделите твърдите части от течността. Оставете изварата да се отцеди за 5 - 10 минути, в зависимост от това колко твърдо искате сиренето.

Стъпка 4: Овкусяване и форма

Прехвърлете отцедената извара в купа и смесете със сол или подправки по избор на вкус. За сладко сирене добавете струйка мед или малко канела. Ако желаете, натиснете сиренето във форма или го оформете на блокче с ръце или като го притиснете в малък съд.

Стъпка 5: Съхранявайте или сервирайте

Използвайте сиренето веднага или го съхранявайте в херметически затворен съд в хладилника до 5 дни.

Как действа смесването на оцет и вода

- Киселинна коагулация: Оцетът (или лимоновият сок) кара млечните протеини да се съсирват, като се разделят на извара и суроватка.

- Проста химия: Този процес имитира традиционните методи за производство на сирене, но пропуска сложността на сирището или отлежаването.

Вариации за изпробване

- Сирене с билки: Смесете пресни билки като копър, див лук или босилек за получаването на сирене за мазане;

- Подправено сирене: Добавете чесън на прах, люспи от червен пипер или пушен червен пипер за допълнителен вкус;

- Сладко сирене: Добавете мед, екстракт от ванилия или плодов сок или мус за удоволствие, достойно за десерт;

- Опция на растителна основа: Използвайте бадемово, соево или овесено мляко за веган версия на сирене (добавете щипка сол, за да подобрите вкуса);

- Сирене в стил панер: Натиснете изварата здраво под тежест за 1–2 часа, за да създадете по-твърда текстура, идеална за готвене.

Съвети за успех

Домашно сирене от извара
Снимка: Los Muertos Crew / pexels.com

- Използвайте пълномаслено мляко: Пълномасленото мляко дава по-кремообразно сирене, но обезмасленото мляко също работи, ако предпочитате вариант с по-ниско съдържание на мазнини;

- Не прегрявайте: Избягвайте кипенето на млякото, тъй като високата температура може да повлияе на текстурата на изварата;

- Запазете суроватката: Използвайте остатъчната суроватка в смутита, супи или тесто за хляб.

Това домашно сирене с мляко и оцет е празник на простотата и креативността, предлагайки достъпна и здравословна алтернатива на различните топени и крема сирена. Със своята кремообразна текстура, адаптивни вкусове и безкрайна гъвкавост, това е рецепта, която със сигурност ще впечатли независимо дали готвите за специален повод, лека закуска или просто жадувате за нещо засищащо.

Вижте повече за това как се използва мая за сирене, както и каква е причината сиренето да се разпада.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest