Домашното вино, независимо червено или бяло, се прави от качествено грозде с висока захарност.
Захарността определя захарния градус и при гроздова мъст с ниска захарност трябва да се вземат мерки и да се оправи според желаната от нас захарност.
Повишаването на захарността, тоест на захарния градус, се извършва, когато към гроздовата мъст се добави захар. Захарта се добавя чрез нагряване и никога раьмита с вода, ако искаме качествено вино.
Счита се, че повишаването за захарния градус с 1% се получава, когато към 100 кг. гроздова мъст се добави 1 кг. И според това общоприето правило се извършва повишаването, докато достигне желаната захарност.
Захарността или още захарния градус се измерва с помощта на захаромер, който задължително трябва да присъства в дома ви, ако сте запретнали ръкави в правенето на домашно вино.
Препоръчителният градус на бялото вино е около 20%, а при червените вина е 22%.
Ферментацията изисква време и ежедневно наблюдение. Доброто грозде може да се съсипе, ако се сложи в лош и неподходящ съд.
За направата на вина се препоръчват най-вече дървени бъчви, които предварително се почистват със сода каустик, за да се премахнат всички бактерии.
Коментари