Сред важните фактори на човешката микрофлора се нареждат бифидобактериите. С тях се нормализира чревната микрофлора и се поддържа резистентността в организма. Необходими са за добрата абсорбация на мазнините, метаболизма на протеините и минералите, синтеза на биологично активните вещества и витамините.
Липсата на бифидобактерии води до патогенно дълготрайно разрушаване на червата на деца и възрастни и се формира хранително разстройство, което продължава дълго време.
По правило бифидобактериите колонизират червата още в първите часове от живота на новороденото и след 5-6 години те вече преобладават. Заедно с тяхното нарастване патогенните микроби намаляват. Страдащите от дефицит на бифидобактерии развиват дисбактериоза, водеща след себе си и други заболявания на храносмилателната система.
Честото използване на антибиотици както в ранна детска възраст, така и по-късно, дългото лечение с различни лекарствени средства, дори лечението на майката с антибиотици или други лекарства по време на бременността влияят зле на състоянието на бифидобактериите. Техният дефицит позволява на патогените и гъбичките да нараснат застрашително и да произвеждат необезпокоявано токсини.
Как може да се овладее този процес?
Начинът е да се повиши нивото на бифидобактериите в червата. Създадени са огромно количество препарати - пробиотици, които регулират чревната флора, като някои от тях са насочени най-вече към бифидобактериите. Съществуват и комбинирани пробиотични средства, регулиращи по-широк кръг от чревната флора.
Нужно е да се знае като най-общо правило, че запекът е резултат от дефицит на лактобактерии, а разстройството - на бифидобактерии и съответно да се търсят такъв тип препарати за повишаване нивото на бифидобактериите.
Съществуват препарати с живи кисели млечни бактерии бифидо, които са препоръчителни при дисбактериоза, гастрити и други заболявания на чревния тракт.
Други пробиотици са смес от бифидобактерии и лактобацили. Наричат се синбиотици и обикновено се препоръчват при неясен генезис на оплакванията, при редуващи се периоди на запек и разстройство, които говорят за липса както на бифидобактерии, така и лактобацили, при заболяванието дисбактериоза и други.
Препоръчва се и да се консумират по-често храни с естествени пробиотици в тях. Най-известната храна сред тях е киселото мляко, съдържащо живи бактерии, както и всички негови продукти.
Зеленчуците също са полезни за поддържане нивото на добрите бактерии. Правилният избор на хранителна диета и при нужда правилният избор на пробиотици гарантира бързо възстановяване на нарушения баланс на бактериите в червата.
Коментари