Острите и хронични заболявания на тънките черва – ентерити, както и на дебелото черво – колити, изискват специален начин на хранене. Понякога се получава комбинирано заболяване на червата – ентероколит.
При него се нарушават много функции на червата, което води до белтъчна, витаминна и минерална недостатъчност на организма, нарушаване на обмяната на веществата и изтощение.
Правилните храни при заболяване на червата
Храненето при заболявания на червата има за цел да осигури на организма пълноценно нормализиране на обмяната на веществата и да спомогне за възстановяването на нарушената функция на червата.
Продукти, които подпомагат възстановяването на функциите на червата по отношение на перисталтиката, са:
- мед;
- конфитюр;
- солена риба и туршии;
- пушени меса;
- консерви от месо и риба;
- кисели плодове;
- кисело мляко.
Освен това трябва да се консумират храни, богати на влакнини – бобови култури, ядки, гъби, сушени плодове, пълнозърнест хляб, овесени ядки, елда, пшеница, сурови плодове и зеленчуци.
Препоръчва се консумация на месо – телешко, пуешко и пилешко, а също така и заешко и агнешко. Сметаната, жълтъците, олиото и зехтинът също са сред препоръчаните продукти.
Полезни за перисталтиката на червата са кисело зеле, сладолед.
Внимание! Всички гореизброени продукти не се препоръчват при заболявания на червата, придружавани от стомашно-чревно разстройство.
Забранени храни при заболявания на червата с диария
Ако болестта на червата е придружена с диария, се препоръчва консумация на продукти, които забавят двигателната функция на червата.
Това са желета от круши, дюли, черен и зелен силен чай, какао, приготвено с вода. Също така се препоръчват каши и кремсупи, напитки и ястия, които са затоплени предварително. Тези храни не се препоръчват при запек.
Полезни храни за червата, които не влияят на двигателната функция
Продуктите, които подпомагат възстановяването на червата, но не влияят върху двигателната им функция са:
- свареното месо без мазнини;
- сварена риба без кожа;
- грис;
- сухари от бял хляб.
Процесът на гниене в червата се провокира от продукти, богати на въглехидрати и влакнини. Кисело-млечните продукти спомагат за предотвратяване на този процес, затова не се притеснявайте да хапвате десерти с кисело мляко или млечни желета.
Коментари