Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Правилното хранене при лоша подвижност на червата

Правилното хранене при лоша подвижност на червата

Правилното хранене при лоша подвижност на червата

След като приемем храна, тя попада в стомаха и предизвиква разширяването му, следствие на активирането на рецепторите за разтягане. При този процес мускулатурата на стомаха се съкращава. Това е един физиологичен феномен, който в медицината е известен като перисталтична вълна. Тя преминава от тънките към дебелото черво и избутва хранителните остатъци от преработените продукти, които излизат навън.

В определени случаи се получава нарушена чревна перисталтика. Тя се дължи на различни причини. Грешките в храненето са една от най-честите, в храната липсват фибри.

Дехидратацията; заседналият начин на живот; липсата на минерали в храната; затлъстяването; нередовното хранене са все причини, предизвикващи лоша перисталтика.

Фибри при лоша подвижност на червата

Този физиологичен процес се разстройва и поради заболявания или различни състояния. Такива са синдромът на късите черва; бременността; хормоналните нарушения; синдромът на раздразненото дебело черво; ентероколитите и много други.

Храненето е от най-голяма важност при този проблем. То е основен елемент на лечението. Правилната диета трябва да включва три основни компонента: източници на фибри; храни, образуващи газове и храни, съдържащи пробиотици.

Нередовното хранене, което представлява пропускане на някое от трите основни хранения през деня, сериозно влошава чревните функции. Обратно на повечето представи, честото хранене по малко също има негативни последици. Необходим е правилен режим на хранене, който да се спазва стриктно.

При всяко основно хранене консумираното количество трябва да е достатъчно, за да може в стомаха да възникнат по-силни вълни на перисталтиката, които по-лесно да изхвърлят отпадъчните продукти от храносмилането.

Храните с фибри стоят на първо място сред тези, които регулират перисталтиката. Зелето, броколите, зеленчуците, пълнозърнестите храни, бобовите растения и плодовете са чудесни източници на фибри.

За да се подобри чревната перисталтика, е важно да се нормализира функцията на жлезите в чревната лигавица. Те секретират вещество, което увеличава обема на отпадъчните продукти. За да работят добре, жлезите се нуждаят от витамин А. Освен като хранителна добавка той може да се набави и с храна. Морковите са много добър избор, както и тиквата, спанакът, пресният грах, червеният пипер, пъпешът, черешата, мандарината и други.

Морковите са важна храна при лошо храносмилане

Зравословните мазнини омега-3, омега-6 и омета-9 осигуряват добра чревна перисталтика. Намират се в зехтина, орехите, сусамовото масло, авокадото, лененото масло. Полезни мазнини има и в рибата.

Правилната диета трябва да бъде подпомогната с добро хидратиране и физическа активност, за да даде ефективни резултати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest