Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Шоколадът е полезен заради бифидобактериите

Шоколадът е полезен заради бифидобактериите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Черен шоколад

Посягайки към шоколада, всеки се чувства гузен за приетите калории и евентуалното бъдещо напълняване. Но той е толкова вкусен и изкушаващ. А и не можем да му се наситим. И тук идва щастливата новина – учени установиха, че шоколадът всъщност е полезен и трябва да се консумира не по желание, а задължително.

Учени от Луизиана, изключителни почитатели на шоколада, решили да докажат на целия свят, че любимият черен шоколад е най-доброто средство за лечение на болести на сърдечносъдовата система.

В черния шоколад се съдържа повече какао, тъй като при останалите сладки изделия неговите полифеноли се унищожават при процеса на производство. Тези вещества като катехини и епикатехин са силни антиоксиданти. Имат и противовъзпалителен ефект.

Освен това в черния шоколад се съдържа и минимално количество фибри. Двете субстанции са трудносмилаеми, но от друга страна лесно се обработват от добрите бактерии в дебелото черво. Ключов е именно начинът, по който чревни бактерии ферментират какаовите фибри.

Установено е, че когато млечнокиселите бактерии, както и бифидокабтериите разграждат шоколада, се произвеждат съединения, действащи като естествено противовъзпалително средство. То се смесва с кръвта, като активно предпазва артериите от увреждане. Процесът се засилва и от комбинацията на какаото с пребиотици, които стимулират бактериалния растеж.

При провежданите тестове е използвано какао на прах. Учените обаче са категорични, че тъмният шоколад съдържа същите полифенолни или антиоксидантни съединения. Или поне в натуралния и качествен такъв. Тук трябва да се направи уточнението, че става въпрос само за черен шоколад, а не за млечен.

Шоколад

В САЩ вече се подготвя мащабно проучване, в което ще се изследват лекарства срещу инфаркт, направени на базата на съставки, съдържащи се в черния шоколад. Концентрацията на активните вещества в тях е огромна, без мазнините и захарта. Проучването ще продължи 2 години и ще обхване широк контингент от хора в цялата страна.

И въпреки че може да се използва като лекарство, черният шоколад не трябва да се консумира в прекомерни количества. Универсалният начин да запазите сърцето си здраво си остава диетата, богата на плодове и зеленчуци в комбинация с активен начин на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest